Tech

Perelhetők lesznek a drónok és a mesterséges intelligenciák gyártói az EU-ban

Getty Images
Getty Images

Az Európai Unió egyik új jogszabálytervezete lehetővé tenné, hogy a drónok, robotok és más, mesterséges intelligencia szoftverrel felszerelt termékek által megkárosított személyek könnyebben perelhessék a gyártókat – írja a Reuters.

Az Európai Bizottságó mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos felelősségről szóló irányelvének célja, hogy ellenőrizhetők legyenek az egyre népszerűbb, MI-vel felszerelt termékek és szolgáltatások gyártói. A szabálytervezet szerint az áldozatok akkor folyamodhatnak majd kártérítésért, ha az MI-technológia szolgáltatójának, vagy fejlesztőjének hibája miatt veszélybe kerül a felhasználók élete, vagyona, egészsége, vagy magánélete.

Sőt akkor is, ha az MI-t alkalmazó felvételi eljárás során hátrányos megkülönböztetés érte őket.

A megkárosított felhasználók bizonyítási eljárása is leegyszerűsödhet: a jövőben ugyanis azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a gyártó mulasztásokat követett el, ami végül a kár okozásához vezetett. Ezt aztán a perben az MI-technológiával kell összekapcsolniuk. A termékekkel kapcsolatos felelősségről szóló irányelv frissítése nemcsak az okostechnológiákra vonatkozik: bármilyen egyéb gép, sőt még a gyógyszerek is ezen szabályozás alá kerülnek.

A javasolt változtatások azt is lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók kártérítést kérhessenek, ha a szoftverfrissítések miatt az okosotthonok nem biztonságosak, vagy ha a gyártók nem javítják ki a kiberbiztonsági hiányosságokat. Amennyiben valaki nem uniós termékekkel rendelkezik, úgy a gyártó uniós képviselőjét perelhetik majd a jövőben. Sok víz lefolyhat azonban még a Dunán, mire a törvény jogerőre emelkedik, ugyanis a mesterséges intelligencia felelősségéről szóló irányelvnek zöld utat kell kapnia minden uniós országtól és az uniós jogalkotóktól is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik