Tech

Merész drónvideó készült egy hurrikán belsejében

AFP PHOTO /NOAA/GOES
AFP PHOTO /NOAA/GOES

Több mint egy hete tombol Észak-Amerikában a Fiona hurrikán, komoly károkat hagyva maga után. Kihasználva a nem mindennapi jelenséget, a Saildrone nevű cég és az amerikai légkörkutató intézet (NOAA) egy szörfdeszka tetejére erősített kamerával meg tudta nézni, mi történik a hurrikán belsejében, írja a Washington Post.

A Bermuda-szigetcsoporttól délkeletre rögzített felvételeket egy Saildrone Explorer SD 1078 nevű eszköz készítette a 4-es kategóriájú hurrikán belsejéből az Atlanti-óceánon. A Washington Post Instagram-oldalán bemutatott videón jól látszik, hogy az időjárás nem volt valami kedvező:

30 méteres hullámok és 160 kilométer per órás szél nehezítette az adatrögzítést, amely azonban a vállalat szerint így is sikeres volt.

Nem ez az első alkalom, hogy a Saildrone hurrikán-edzett eszközökkel készít felvételeket hurrikánok belsejéből. Immáron második éve kísérleteznek azzal, hogy a hurrikán közepéhez minél közelebbi méréseket rögzítsenek és felvételeket készítsenek.

A vállalat olyan autonóm felszíni járműveket gyárt, amelyek óceáni adatokat gyűjtenek a hurrikánok jobb megértése, az óceánfenék feltérképezése és a felszín alatti változatos ökoszisztémák nyomon követése céljából. A kaliforniai székhelyű cég egységei eddig több mint 18 ezer napot töltöttek eddig a tengeren éghajlati és óceántérképezési adatok gyűjtésének céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik