Tech

Egy Hitler-beszéd is átment a Spotify szűrőjén

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Bár a Spotify gyakran kérkedik azzal, hogy a platformján tiltja a szélsőséges tartalmakat – főleg a Joe Rogan-botrány óta – a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) legújabb jelentéséből kiderül, hogy a streaming nem csak hogy teret engedett egyes fehér felsőbbrendűséget hirdető előadóknak, hanem még népszerűsítette is azokat. Az egyik esetben egy olyan dalt ajánlottak a gyanútlan hallgatóknak, amelyben egy Hitler-beszéd hangzott el – írja a Gizmodo.

Kapcsolódó
Nagy változások jönnek a Spotify-nál
Szigorítás jön a streamingszolgáltatónál, komolyabban utánanéznek majd a tartalmaknak.

Az ADL felderítő csapata 40 fehér fajgyűlölő művészt talált különböző zenei műfajokban és alműfajokban a platformon, akiknek célja a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia terjesztése, az antiszemitizmus, a fasizmus és a rasszizmus népszerűsítése. A szervezet által azonosított művészek közül sokan a platform fenntartói által hitelesített művészek voltak. Mindezt annak ellenére, hogy profiljukat sok esetben arra használták, hogy más szélsőséges ideológiákat hirdető oldalakra vezessék a felhasználókat.

A Spotify-os hitelesítés egyébként azt is lehetővé teszi, hogy a művészek bekerüljenek a platform hivatalos lejátszási listáiba.

Mint kiderült, ez a szélsőséges zenekarok számára is lehetséges, mint például a Wiking 1940, egy olasz szélsőjobboldali black metal zenekar. A banda egyik legnépszerűbb kislemeze, a Sonnenrad például egy olyan dalt is tartalmaz, amely Adolf Hitler egyik beszédével kezdődik, és alapvetően antiszemita dalszöveggel bír. A zenekar több mint 20 felhasználói és a platform által létrehozott lejátszási listában kapott helyet a platformon. Emellett több száz olyan szélsőséges, felhasználók által készített playlist is van az oldalon, amely szembe megy a Spotify irányelveivel.

A svéd zenei oldal ugyanis papíron tiltja az ilyesfajta tartalmakat, a szabályozás mégis elég lazának tűnik, közölte az ADL. A szervezet szerint a Spotify lehetővé teszi a szélsőséges tartalmak terjedését, és ha valóban fel akar lépni ellene, komoly munka vár rá, ugyanis a jelenség igen elterjedt a platformon. A jelentés közzététele után a Spotify több érintett előadót, valamint lejátszási listát is törölt a platformról. Mint írták, szakértők és algoritmusok segítségével idáig is szűrték a tartalmakat, amelyre ezentúl fokozottan figyelni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik