Kultúra

Joe Rogan podcastjének 70 epizódját törölte a Spotify, a műsorvezető bocsánatot kért

Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Többször is használta műsorában a rasszista áthallásokat idéző N betűs szót.

Dagad a botrány a világ egyik legnépszerűbb podcastkészítője, Joe Rogan körül, akinek milliók által hallgatott műsoráért 100 millió dollárt fizetett a Spotify. A tiltakozási hullám még januárban indult, mikor 270 orvos és tudós írt nyílt levelet a Spotifynak, miután szerintük a podcast a járvánnyal kapcsolatos veszélyes álhírek és megalapozatlan állítások terjesztésére adott teret. Ezt követően Neil Young, Joni Mitchell és több más zenész is levetette dalait a platformről, és egyre nőtt a nyomás, hogy a Spotify kezdjen valamit a kizárólagosan náluk hallgatható Rogannel. A botrányról, és arról, hogy lett Rogan az internet ura, itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A podcastkirály, akit se kiköpni, se lenyelni nem tud a Spotify
Áll a bál Joe Rogan körül, akinek műsorát milliók hallgatják a Spotifyon. Sokan veszélyes álhírterjesztőként, mások a szólásszabadság bajnokaként tekintenek rá. Hogy lett egy kigyúrt humorista az internet ura?

Úgy tűnt, hogy a botrány kezd kifulladni, de a felháborodásnak új lendületet adott egy több epizódokból összevágott videó, amelyben Rogan a rasszista áthallásokkal terhelt N betűs szót ismételgeti. Egy másik videóban pedig arról mesél a vendégeinek, hogy egy barátjával elmentek betépve Philadelphia egy feketék lakta negyedébe megnézni A majmok bolygóját, és körbenézve olyan volt, mintha a majmok bolygóján találták volna magukat. A Spotify elismerte, hogy az elmúlt napokban újabb 70 Joe Rogan Experience-epizódot eltávolított a platformról, ezzel az összesen eltávolított részek száma már 113-ra ugrott. A Spotify igazgatója, Daniel Ek a cég dolgozóinak küldött üzenetben azt mondta, hogy ugyan erősen elítéli Rogan szóhasználatát, és a feketékre tett egyéb problémás megjegyzéseit, de fenntartja döntését, hogy a cég nem szakítja meg a kapcsolatot a műsorvezetővel.

Nagyon világossá szeretném tenni: nem hiszem, hogy Joe elhallgattatása lenne a megoldás

– írta a Hollywood Reporter birtokába jutott levélben, hozzátéve, hogy határozott protokoll kell arra, hogy milyen tartalmak megengedettek a platformon, de egyes hangok elfojtása egy olyan lejtő, amint nehéz megállni.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt maga Rogan is. Egy Instagram-bejelentkezésben kért bocsánatot, és elmondta, hogy az összevágott videóban ugyan a kontextusból kiragadták a szavait, és abszolút nem voltak rasszista indítékai, de már évekkel ezelőtt belátta, hogy fehér emberként nem használhatja az N betűs szót, különösen nyilvánosan, és azóta tartózkodik is ettől. Szerinte ez a legsajnálatosabb és szégyenletesebb dolog az életében. A másik videóval kapcsolatban azt mondta, hogy csak szórakoztatni akart, de már akkor is belátta, hogy milyen szörnyű idiotizmus volt A majmok bolygójához hasonlítani a feketék lakta környéket, és ezt ki is mondta a beszélgetésben.

Nem tudok visszamenni az időben, és megváltoztatni, amit mondtam, de remélem, hogy az esetemből mindenki tanulhat, hogy megértse, milyen sértő lehet egy fehér ember szájából ez a szó – akár kiragadják a kontextusából, akár nem. Fogadja mindenki őszinte és alázatos bocsánatkérésemet

– mondta Rogan, akit állítása szerint maga is rosszul lett a régebbi megszólalásaiból összeállított videót nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik