Tech

Így gyorsíthatja fel a számítógépét

A Microsoft folyamatosan újabb és újabb innovatív funkciókkal látja el operációs rendszereit. A legutóbbi, Windows 11 rendszer többek közt frissített Start menüt, továbbfejlesztett widgeteket, valamint adathalászat elleni fokozott védelmet is kapott, de mint más nagyobb kiadás, ez sem volt mentes a teljesítményproblémáktól. A kezdetekben egyes felhasználók olyan problémákról számoltak be, mint az akadozó animációk, a késlekedő feladatkezelő és a lassú alkalmazások – írja a SlashGear.

Szerencsére a Microsoft azóta kijavította ezeket a hibákat, azonban az idő előrehaladtával egyre kevésbé a gyártó, és annál inkább a felhasználó hibája lehet, ha fennakadásokat tapasztal az operációs rendszer működésében.

Szerencsére számos olyan ingyenes trükk van, amivel könnyen felgyorsíthatjuk a gépünket, hogy újra frissnek érezzük a számítógépet.

Programok törlése

Nagy a valószínűsége, hogy a lassulást néhány elavult program okozza a számítógépén. Ezek sokszor lehetnek olyanok, amelyeket már nem használ, vagy olyanok, amelyeket tudtán kívül telepített – így érdemes minél előbb megválni tőlük. Ehhez a Star menü mellett található keresőben keresse ki a Programok telepítése és törlése opciót. Itt meg fog jelenni az összes számítógépen lévő alkalmazás, így tételesen végig nézheti melyik mennyi helyet foglal, és ez alapján dönthet az eltávolításról. Alkalmazástól függően különböző utasítások jelenhetnek meg ezután, és többször is rákérdezhet arra, hogy kitartunk-e a törlés mellett.

Tárhely felszabadítása

Egy másik gyors módja a számítógép felgyorsításának, ha felszabadít némi tárhelyet a meghajtóján. Ez különösen fontos lehet, ha a meghajtó majdnem tele van, mivel az alacsony rendelkezésre álló lemezterület nagyban elősegítő a számítógép lelassulását. A tárhely felszabadításakor el kell döntenünk, hogy egyes fájlokra szükségünk van-e még, vagy nem.

Ettől függően három módot választhatunk: a Windows 11 esetében ott van a Storage Sense, ami eltávolítja a C: meghajtóról a kívánt fájlt, és a OneDrive felhőszolgáltatással párosulva tárolja a képet. Emellett rendelkezésünkre állnak a régi módszerek is: külső meghajtóra tehetjük át a fájlokat, és törölhetjük is őket. Ez utóbbit a Gépházban a Tárterület-beállításoknál is kezelhetjük.

Meghajtóoptimalizálás

A meghajtók optimalizálása révén a számítógép egyenletesebben futhat és gyorsabban indulhat. Bár ez bonyolult folyamatnak tűnhet, valójában csak néhány kattintást igényel, mivel a Windows 10 és 11 már rendelkezik beépített meghajtóoptimalizálóval. Az optimalizálás menete a következő: először kijelöljük a tálcán a kereső sávot, és beírjuk a Defrag parancsot. Ezt követően kiválasztjuk a meghajtók töredezettségmentesítése és optimalizálása elemet. Végül kiválasztjuk az optimalizálni kívánt meghajtót, és az optimalizálás gombra kattintunk.

Getty Images

Automatikusan elinduló programok beállítása

Sokan bizonyára nem veszik észre, de a Windows 11 a számítógép minden egyes indításakor automatikusan futtat néhány olyan alkalmazást, amelyre általában nincs azonnal szüksége. Ezek olyan programokat tartalmazhatnak, mint a Microsoft Teams, az Edge, különböző játékok, és akár a vírusirtó szoftverek is. Van, amikor előnyös ezek automatikus futtatása (például a vírusirtó esetében), legtöbbször azonban szükségtelen,

sőt kifejezetten komoly erőforrásokat fogyaszthatnak, és ronthatják a számítógép teljesítményét is.

A programok kiválasztásához mindössze annyit kell tennünk, hogy a Start gombot lenyomva először a Gépház pontra kattintunk, majd innen az Alkalmazások menün keresztül eljutunk a Rendszerindítás lehetőségig. Itt ellenőrizhetjük, hogy az indításkor futtatni kívánt alkalmazások esetében a Be lehetőség van-e kiválasztva az egyes programoknál.

Háttéralkalmazások

Csakúgy, mint az automatikusan elinduló alkalmazások esetében, a Windows által a háttérben futtatott programok mindegyike sem szükséges. Sok esetben ugyanis fölöslegesen emészti a RAM-ot, és nem kizárt, hogy csökkenthetik a rendszer teljesítményét. Ezért a legjobb, ha leállítod a háttérben való futtatásukat. Ez a Windows 11 esetében kicsit bonyolultabb, mint a korábbi verzió esetében. Az indítóalkalmazásokkal ellentétben jelenleg nincs egyetlen hely, ahol az összes program háttérben futását letilthatná; ehelyett egyesével kell megkeresnie őket, hogy kikapcsolja őket. A Windows 10 esetében viszont a Microsoft szerint mindössze ennyi a dolgunk:

  • Válassza a Start gombot, majd Gépház  > adatvédelmi >háttéralkalmazások lehetőséget.
  • A Háttérben futó alkalmazások részben háttérben kapcsolja Be az Alkalmazások háttérben futásának engedélyezése lehetőséget.
  • Az Itt választhatja ki, hogy mely alkalmazások futhatnak a háttérben részben kapcsolja Be vagy Ki az egyes alkalmazásokat és szolgáltatásokat.

Animációk kikapcsolása

Az animációk kikapcsolásához a Windows gomb-R billentyűparanccsal nyissuk meg a Futtatás ablakot, írjuk be ide a sysdm.cpl parancsot, és nyomjunk rá az Enter billentyűt. A megjelenő ablakban menjünk a Speciális lapra, majd a Teljesítmény részben kattintsunk a Beállítások gombra. Itt egy újabb ablak jelenik majd meg, amelynek Vizuális hatások oldalán jelöljük be az Egyéni lehetőséget, majd a listán pipáljuk ki azoknak a teljesítménycsökkentő vizuális hatásokat, amelyek nem hiányoznának. Végül kattintsunk az OK gombra.

Ha mindezeket már megcsinálta, és még mindig úgy érzi, hogy lassú a gépe, sok egyéb trükk lehet még, ami beválhat. Ott van például a szoftver frissítése, az alkalmazásértesítések kikapcsolása is. Végső megoldásként pedig még mindig ott van, hogy lecserélje eszközét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik