Tech

Több száz titkosított NATO-irat szivárgott ki egy kibertámadás miatt

Getty Images
Getty Images

Kibertámadás érte a portugál hadsereg vezérkari főnökségét és a katonai hírszerzést, aminek következtében több száz titkos, a NATO-tól származó dokumentum került ki a darkwebre – jelentette csütörtökön az MTI a portugál Diario de Noticiasra hivatkozva.

A portálnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint célzottan titkosított dokumentumok feltárására programozott számítógépes botok hajthattak végre észrevehetetlen támadást, ráadásul hosszú időn keresztül. A portugál lap úgy tudja, elsőként az amerikai hírszerzés figyelt fel a támadásra, és az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül értesítették a portugál hatóságokat tavaly augusztusban.

A portugál kiberbiztonsági hatóság vizsgálata megállapította, hogy a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés és a védelmi minisztérium egyik osztálya volt a támadás célpontja.

A portugál kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ellopott titkos dokumentumokról szóló híreket. Közleményében António Costa kormányfő azt mondta, minden olyan esetben, amikor támadás gyanúja merül fel, alaposan kivizsgálják az ügyet, és a kormány lépéseket tesz a kiberbiztonság erősítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik