Tech

Két hónap alatt építenék ki az 5G-hálózatot Indiában

Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto via AFP
Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto via AFP

Két hónap alatt, mintegy 25 milliárd dollárból (10 068 millárd forintból) építené ki Indiában az 5G-hálózatot az ország leggazdagabb embere, Mukesh Ambani. A BBC beszámolója szerint a nagysebeségű mobilhálózat elsőként olyan nagyvárosokban indulhat majd el, mint Mumbai és Újdelhi.

Ezt követően, 2023 végéig India egészére kiterjesztenék az 5G-s lefedettséget.

A szolgáltatást a milliárdos Reliance nevű cégének leányvállalatán, a Jio-n keresztül fogják bevezetni – amely nem mellesleg India legnagyobb mobilszolgáltatója. Ambani cége emellett a Google vállalattal is együtt dolgozik, hogy egy olcsó, de 5G-képes készüléket fejlesszen ki. Erre azért van szükség, mert az országban a legolcsóbb ilyen készülékek jelenleg 150 dollárba, nagyjából 60 ezer forintba kerülnek.

Az ázsiai ország nagyon hisz az 5G által nyújtott lehetőségekben. Májusban Narendra Modi miniszterelnök azt mondta: az 5G nemcsak az internet sebességét gyorsítja fel, hanem az ország fejlődést és a foglalkoztatást is fellendíti. Mivel az 5G olyan újonnan megjelenő technológiákat támogat, mint a vezető nélküli autók és a mesterséges intelligencia, ezek a területek is nagyobb hangsúlyt kaphatnak a jövőben, ugyanis a miniszterelnök célja, hogy az országot 1 milliárd dollár értékű digitális gazdasággá alakítsa át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik