Tech

Terjed az 5G, de az embereket hidegen hagyja

VOISIN / Phanie / Phanie via AFP
VOISIN / Phanie / Phanie via AFP
A csúcssebességű internethez dinamikusan épül ki az infrastruktúra, de a felhasználói igény egyelőre nem túl nagy.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek hatására egyre több ember számára érhető el globálisan az 5G mobilhálózat. A vezető telefongyártó cégek legújabb modelljeiben szinte már szabványnak számít az 5G chip beépítése, ami sokkal gyorsabb a hagyományos LTE technológiánál, adatátviteli sebessége akár a 10 gigabit/másodpercet is elérheti mobileszközeinken – írja az ITCafé.

A német Statista oldalán frissen közölt kutatás szerint egyelőre ugyanakkor nem sokan tartják fontosnak, hogy hozzáférjenek a technológiához. A felmérés szerint az európai fejlett országok közül Németországban, Ausztriában és Svájcban is csak az emberek 13-16 százaléka mondja azt, hogy érdeklődik az újgenerációs mobilhálózat iránt. Európában a legjobb arányt Spanyolország (22 százalék), a legrosszabbat pedig Finnország (10 százalék) érte el a kutatás szerint.

Ezzel szemben a tengerentúlon sokkal nagyobb az érdeklődés a csúcssebességű internet iránt. Az Egyesült Államok fogyasztói közönségének nagyjából 25 százaléka érdeklődik aktívan az 5G adta lehetőségek iránt. Kínában és Brazíliában pedig még ennél is többen: előbbiben az emberek 30 százaléka, míg utóbbiban a megkérdezettek 41 százaléka mutatott érdeklődést az 5G iránt.

A Statista 2020. év végi előrejelzése szerint 2025-re Dél-Korea, az USA és Japán vezetheti majd a globális 5G-versenyt. A három országban ekkorra ötven százalék körüli lefedettség várható, míg a negyedik helyezett Kínában csak 28 százalékos lehet majd ez az arány. Szakértők szerint az is fontos kérdés lehet a következő években, hogy a dinamikusan fejlődő kínálat mellé hogyan sikerül majd felzárkóztatni az eddig igencsak halvány felhasználói érdeklődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik