Tech

Összefog a T-Mobile és Elon Musk

Michael Gonzalez / GETTY IMAGES / AFP
Michael Gonzalez / GETTY IMAGES / AFP

Összefog a T-Mobile és a Starlink, hogy megszüntessék a hálózati lefedettség nélküli területek problémáját – jelentette be a két vállalat vezetője csütörtökön. A Coverage Above and Beyond elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a mobiltelefonok olyan műholdakhoz tudjanak csatlakozni, amely összesen 2-4 megabit per másodperc sebességű kapcsolatot biztosítanak az adott területen – írja a Verge.

Mike Sievert, a T-Mobile vezérigazgatója és a Starlink vezetője, Elon Musk szerint ez a sebesség elegendő lenne SMS- és MMS-küldésre, sőt még bizonyos üzenetküldő appok használatához is, amennyiben más hagyományos szolgáltatás nem áll rendelkezésre. A T-Mobile közölte, a műholdról mobilhálózatba kapcsolható szolgáltatás először az Egyesült Államokban lesz elérhető, bár Musk egy tweetjében azt írta, világszerte felszámolják a hálózathiányt.

A szolgáltatás a tervek szerint a jövő év végén indul el bétaüzemben az Egyesült Államokban, Hawaiin, Alaszka egyes részein, Puerto Ricóban és az azokhoz tartozó felségvizeken. Sievert a T-Mobile részéről jelezte, bíznak benne, hogy egyszer majd stabil adatforgalom is elérhető lesz ezeken a területeken a felhasználók számára. Hozzátette: az olyan üzenetküldő alkalmazások üzemeltetőinek, mint a WhatsApp vagy az iMessage, együtt kell majd működniük a T-Mobile-lal és a Starlinkkel, hogy szolgáltatásaik felismerjék a műholdas kapcsolatot és a felhasználók használni tudják azokat.

Musk szerint a szolgáltatás azoknak is elérhető lesz, akiknek nincs hozzáférése a Starlink műholdkonstellációjához. A kapcsolat először természetesen csak bizonyos szolgáltatásokra korlátozva lép majd életbe, olyan területeken, ahol jelenleg nincs mobilhálózat. Továbbá jelezték, világszerte partnerséget keresnek azokkal a mobilszolgáltatókkal, akik érdekeltek lennének kölcsönös spektrummegosztási megállapodásokban, hogy ügyfeleik összekapcsolódhassanak a Starlink-hálózattal.

A T-Mobil célja, hogy a szolgáltatás ingyenesen szerepeljen legnépszerűbb csomagjaiban,

bár Sievert jelezte, hogy a mostani kijelentése még nem tekinthető hivatalos bejelentésnek. Hozzátette: az előfizetők jelenlegi telefonjai is képesek lesznek használni a hálózatot – nem lesz szükség speciális berendezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik