Tech

Hatalmas hibát találtak a SpaceX hálózatában

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP

25 dollárért készített hackereszközt egy belga kutató, amellyel meg tudja zavarni a Starlink internetes termináljait. Lennert Wouters, a KU Leuven biztonsági kutatója egy Las Vegas-i biztonsági konferencián mutatta be, hogyan lehet feltörni Elon Musk antennáit, és azt ígérte: az eszközt mások számára is elérhetővé teszi majd – írja a Wired.

A kutató szerint a Starlink felhasználói termináljainak (UT) széleskörű elérhetősége lehetőséget nyit a hackerek számára, akik könnyen fel tudják így térképezni a hálózatot.

Wouters ezt követően részletesen be is mutatta, hogy sikerült neki feltörnie a rendszert. A Starlink-antenna feltöréséhez Wouters egy modchipet készített, amelyet a parabolaantennához lehet csatlakoztatni. Az eszközt boltban kapható alkatrészekből állította össze, amelyek összesen körülbelül 25 dollárba kerültek. A tervet egyébként a hírek szerint mindenki számára elérhetővé tette a Githubon. Az eszközzel hozzá lehet férni a McFlatface – a szolgáltató által biztosított antenna – szoftveréhez, és olyan támadást indíthatnak a felhasználók, amely hibát okoz, és megnyitja a Starlink rendszer korábban lezárt részeit.

Wouters korábban is figyelmeztette a SpaceX-et a rendszerükben lévő hibákra. A vállalat erre válaszul frissítette a rendszerét, de a kutató szerint ez nem vezetett megoldásra. Mint mondta, a védelem megteremtésének egyetlen biztos módja, ha új fő chipet készít a Starlink.

Kapcsolódó
Már itthon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

A SpaceX összesen eddig több mint 3 ezer műholdat bocsátott alacsony Föld körüli pályára. A konstellációval az a céljuk, hogy kiépítsenek egy olyan rendszert, amellyel a világ legtávolabbi részeire is el lehet juttatni az internetet. Azonban a rendszer nem hibátlan: a hackertámadásoknak való kitettségen túl az is felmerült már, hogy más szolgáltatók hálózata megzavarná a Starlinket. Ezentúl a rendszer kifejezetten drága, a telepítése közel 300 ezer forint, a havidíj pedig 35 ezer forintba kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik