Tech

Olcsón épít megfigyelőállamot Putyin, és ebből még nagy baj lehet

Jaap Arriens / NurPhoto via AFP
Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

Az orosz internetfelügyeleti szerv, a Roszkomnadzor olyan neurális hálózatot fejleszt, amely mesterséges intelligenciát használva pásztázná a weboldalakon terjedő tiltott információkat – írja a Bleeping Computer.

Az Oculus elnevezésű program képes lesz elemezni a weboldalakon, fórumokon, a közösségi médiában, sőt még a chat-csatornákon folytatott beszélgetéseket, illetve megosztott linkeket, képeket, videókat is. Amennyiben kifogásolt tartalmat talál, azt a program átszerkeszti, vagy eltávolítja. A célzott információ közé tartozik a hivatalos állami és katonai forrásokat lejárató információk, a „homoszexuális propaganda”, és a fegyverek vagy kábítószerek előállítására vonatkozó útmutatások.

Az Oculus emellett feljegyzi majd a tüntetések kezdeményezőit, az államvezetéssel szembeni tiszteletlen hangnemet használó felhasználókat, és a szélsőséges nézeteket valló egyéneket is. 

Az Oculus valós idejű szkennelési kapacitása napi 200 ezer kép lesz, vagyis körülbelül 2,3 kép másodpercenként, amelyhez a gyártó, az Eksikyushn RDC LLC 48 nagy teljesítményű GPU-val ellátott szervert használ majd. Az Oculus egy jelenleg fejlesztés alatt álló megfigyelőrendszer-hálózatba lesz integrálva, amelynek célja, hogy a kormányzat szilárdan kézben tarthassa az információáramlást.

Az Oculusnak idén december 12-ig kell elkészülnie, és Oroszországnak 57,7 millió rubelbe (394 millió forintba) kerül majd. Szakértők szerint  ez az összeg nem fedezi a projekt fejlesztésének teljes költségét, és valószínű, hogy a Roszkomnadzornak további forrásokat kell majd elkülönítenie. Azt is megjegyezték, hogy a gépi tanulási algoritmus kiképzése ennyi idő alatt rendkívül nehéz, így annak eredménye várhatóan nem lesz 90 százalék feletti pontosságú.

Ez azt jelenti, hogy az Oculus sok téves ítéletet hozhat majd, amely alapján az orosz internetfelhasználókat tisztességtelen büntetőeljárás vethetik alá.

Az orosz állampolgároknak eddig sem volt egyszerű dolga, ugyanis az orosz parlament 2022 márciusában, az orosz-ukrán háború kitörése után olyan törvényt fogadott el, amely 15 év börtönnel sújtja azokat, akik hamis információk terjesztenek. A politikai cenzúra miatt azonban nem csak azokat sújtják, akik hazugságokat terjesztenek. A döntésnek egyébként komoly hatása volt a VPN-ekre: február és március között 2692 százalékkal nőtt a kereslet, a kormány blokkoló tevékenysége ellenére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik