Tech

Az eddiginél 100-szor gyorsabb chipet fejleszt a NASA

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

A NASA az arizonai székhelyű Microchip Technology vállalatot bízta meg következő generációs chipjeinek megtervezésével és gyártásával – írja a PCMag. A fejlett lapkát a következő években esedékes űrutazásokhoz, missziókhoz használnak majd. Nem lesz azonban egyszerű dolga a tervezőknek, ugyanis olyan eszközt kell legyártaniuk, ami a most használt NASA-hardverekhez képest 100-szor jobb teljesítményt képes felmutatni.

A munkára 50 millió dollárt, átszámítva körülbelül 19,8 milliárd forintot különített el a NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) nevű kutatólaboratóriuma.

Wesley Powell, a NASA repüléstechnikai szakértője elmondta, a jelenlegi űrrepülési számítógépeket csaknem 30 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Ezeket azonban az újabb, fejlettebb missziók során már nem lehet használni, mivel az energiahatékonyságuk nem éppen kiemelkedő. Az új chipnek ezen a téren is jobban kell teljesítenie: tehát például, ha sokáig nem használnak egy adott funkciót, akkor azt le tudja kapcsolni. Az új lapkát az elkövetkező három évben kell összeraknia a cégnek.

A NASA egyébként úgy vélekedik, hogy az új processzort széles körben fel lehet majd használni: többek közt földtudományi műveletekre, Mars-kutatásra és a Földön működő kereskedelmi rendszerek megsegítésére is. Az amerikai űrhivatal szerint emellett az időérzékeny Ethernet-adatátvitel és a mesterséges intelligencia is fejlődhet a Microchip által kifejlesztett chipnek köszönhetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik