Tech

Már itthon is elérhető Elon Musk műholdas internete

Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete – írja a Magyar Hang. A lap egyik olvasója évekkel ezelőtt iratkozott fel a SpaceX Starlink műholdflottája által biztosított szolgáltatás hírlevelére. Kedd este egy olyan üzenetet kapott, amely szerint a Starlink már egész Magyarország területén elérhető, a felhasználók pedig alacsony késleltetésre és akár 250 Mb/s letöltési sebességre számíthatnak. Az emailben egy link is volt, melyen keresztül megrendelhető a szolgáltatás.

A Magyar Hang szerint a műholdas internet használatához szükséges antennát, azaz terminált 260 ezer forintért, további 23 ezer forint postaköltséggel lehet megrendelni.

A szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP Egy Starlink műholdakat szállító Falcon 9 rakéta 2022 márciusában.

Musk célja a szolgáltatással az, hogy világszerte stabil internetet biztosítson, a Starlink űreszközök időnként hazánk területéről is jól láthatóak. A milliárdos korábban Ukrajnába is küldött terminálokat, hogy segítse a háború sújtotta országot. Bár a kezdeményezést sokan üdvözlik, a csillagászok nem örülnek, mivel a hatalmas, több mint kétezer darabos műholdflotta növeli a fényszennyezést, ami megnehezíti a kutatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik