Tech

Facebookon terjedő álhír- és propagandahálózatot térképeztek fel

SEAN GLADWELL / Getty Images
SEAN GLADWELL / Getty Images

A Hirextra.info portálon megjelent cikkeket kiterjedt közösségimédia-hálózat osztja tovább Facebookon – ez azért is problémás, mert a portálon jellemzően nincs eredeti tartalom, csak újraközlések, és azokból is szinte kizárólag propagandacikkek és / vagy álhírek. A magyar belpolitikával foglalkozó anyagok forrása rendszerint a kormánypárti média (Mandiner, Index, Origo), míg az oldal másik slágertémájának számító orosz-ukrán háború eseményeit a közösségi médiából, kisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemlézik be a hírek közé – írja a Lakmusz. A Hirextra.info-val korábban már az Urban Legends is foglalkozott, online hírforrásokat értékelő adatbázisában a portál alacsony átláthatóságú, politikailag elfogult oldalként szerepel. Az oldalnak nincs impresszuma, üzemeltetőiről pedig a domain regisztráció adatai sem árulnak el többet, a honlapot ugyanis egy proxy cégen keresztül jegyezték be.

A tényellenőrző oldal kiderítette, hogy bár a portálon nincs nyoma közösségimédia-jelenlétnek, valójában egy kiterjedt, a jelek szerint koordináltan működő hálózat terjeszti rendszeresen a híreket Facebookon és a VK-n is. Köztük van például a HUN-News (2017.11.03-ig Daily Migrants), a Titkolt hírek, vagy például a Napi migráns, oltás, politika.

Az összehangolt működést nemcsak az ugyanolyan posztok, hanem az egyes posztok időzítése is bizonyítja, azokat ugyanis közel ugyanabban az időben helyezik el az oldalak kezelői. Függetlenül attól, hogy valós felhasználók vagy programozott botok teszik közzé a posztokat, az ilyen típusú tevékenységet a Facebook ellenőrző-rendszere “koordinált inautentikus viselkedésként” tartja számon, és

törli, ha moderátorai vagy az algoritmusok felismerik. 

Bár a Hirextra domainje 2019 közepétől aktív, több Facebook-oldal azonban már ez előtt is aktívan működött a közösségi média térben. A hálózatba tartozó oldalak a Hírextra előtt az több más hírportálok tartalmait osztották meg, egymással átfedésben, amelyek közül több szerepel a HVG korábbi, átverős weboldalakról készült listáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik