Tech koronavírus

Jövő évig maradhat a káosz a reptereken

Frank Hoermann / SVEN SIMON / DPA via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / DPA via AFP

Világszerte súlyos problémákat okoz a légiközlekedésben, hogy a koronavírus-válság hatására létszámleépítés történt az iparágban. A reptereken kevés a munkaerő, sztrájkolnak a dolgozók, és nem tudják ellátni a járvány előtti szintre emelkedő forgalmat. A téma az idei Farnborough International Airshow eseményen is szóba került, ahol az egyik panelbeszélgetésen Tim Clark, az Emirates elnöke kijelentette: a teljes ipar szenved, ugyanis nem tudnak elegendő alkalmazottat toborozni, írja az Airportal.

A légitársaság vezetője szerint erre nem lehet egyhamar megoldást találni, és véleménye szerint a problémák csak jövőre szűnhetnek meg.

A szakember hangsúlyozta: 2020-ban, a koronavírus-járvány hatására sok dolgozó hagyta el – többségében nem önszántából – az iparágat, és nehéz pótolni őket, mivel néhány cég rosszul készült fel a járvány utáni helyreállásra. Tim Clark elmondása szerint korábban is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi légiközlekedést érintő korlátozások feloldása után hirtelen fognak visszatérni az utasok. Hozzátette:

Számos reptér és légiforgalomban résztvevő vállalat azonban a felkészülés helyett a költségeit igyekezett csökkenteni.

Willie Walsh, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) igazgatója szerint a munkaerőhiány enyhülhet a következő hónapokban, szerinte év végéig rendeződik a helyzet. Kiemelte: nem minden régióban és légitársaságnál vannak súlyos gondok, de abban egyetértett Clarkkal, hogy az elégtelen tervezés az oka néhány reptéri problémának. Példaként a londoni Heathrow-t említette, ahol szerinte „a helyzet nem kellene, hogy olyan rossz legyen, mint amilyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik