Tech

Az MNB szerint továbbra sem biztonságos a Revolut használata

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét a Revolut használatának kockázataira figyelmeztetett keddi közleményében. Jelenlegi ismereteik szerint ugyanis a társaság státuszában legalább jövő évig nem várható változás, addig is online, határon átnyúló szolgáltatóként működik, így a magyar ügyfelek továbbra sem tudják Magyarországon rendezni betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat a Revolut Bankkal szemben – írja a HWSW.

Mint írják, az ügyfelek védelme érdekében a Revolut Banknak itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét. Kiemelték, hogy a Revolut társaság prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint alapvetően az anyabank székhelye szerinti litván, vagyis nem a hazai felügyeleti hatóság látja el. A Magyar Nemzeti Bankot tehát “fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg a fogyasztóvédelem terén.

A betétesek védelmét a litván, és nem a magyar betétbiztosítási rendszer garantálja, ezért esetleges elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett magyar fogyasztók alapvetően csak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot saját ügyeikben. 

A bank szerint a határon átnyúló fintech szolgáltatókkal való szerződéskötés előtt célszerű részletes tájékozódást végezni, és összevetni az azok által kínált szolgáltatások tényleges tartalmát és költségeit a magyarországi hagyományos bankokéval. A kalkuláció előtt azonban érdemes azonosítani a konkrét szolgáltatási igényeinket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik