Tech

Több száz nő perli az Ubert szexuális erőszak miatt

Getty Images
Getty Images

Több mint 550 nő indított pert az Uber ellen az Egyesült Államokban, azt állítva, hogy a sofőrök szexuálisan bántalmazták őket utazásaik során. A csoportos keresetet a Slater Slater Schulman ügyvédi iroda nyújtotta be szerdán a San Franciscói Legfelsőbb Bíróságon, azt állítva, hogy az Uber sofőrjei számos esetben foglyul ejtették, szexuálisan bántalmazták, megerőszakolták, vagy zaklatták női utasaikat. Az érintettek kártérítést és esküdtszéki tárgyalást követelnek, valamint azt is kivizsgáltatnák, milyen gondatlanság vezethetett odáig, hogy az Uber háttérellenőrzés nélkül alkalmaz szexuális ragadozókat, írja a TechCrunch.

A keresetet azután nyújtották be, hogy a múlt hónapban a vállalat közzétette második biztonsági jelentését az Egyesült Államokban, amelyből kiderült, hogy csak 2020-ban 998 szexuális bántalmazást, köztük 141 nemi erőszakot jelentettek. A szexuális zaklatás öt legsúlyosabb kategóriájából 2019 és 2020 között 3824 bejelentés érkezett az Uberhez.

A vállalat első biztonsági jelentése, amely a 2017 és 2018 közötti incidenseket részletezi, közel 6000 ehhez hasonló jelentésről számolt be.

Az ügyvédi iroda szerint az Uber szándékosan titkolta, hogy sofőrjeik 2014 óta rendszeresen bántalmazzák a nőket. Továbbá azzal is vádolják a céget, hogy régóta platformot biztosít a szexuális ragadozóknak azáltal, hogy nem végzik el a kellő háttérellenőrzéseket a sofőrjeiknél. A jogászcég szerint ráadásul semmilyen bűncselekményt nem jelent a cég a bűnüldöző szervek felé, és többezer jelentett eset után sem szerelt kamerákat az autókba.

 

Mathieu Thomasset / Hans Lucas via AFP

Eddig 550 nő jelentkezett, hogy csatlakozzon a Slater Slater Schulman csoportos keresetéhez, az ügyvédi iroda szerint azonban további 150 nő ügyében most is aktív vizsgálatot folytatnak. Adam Slater, az ügyvédi iroda egyik alapító partnere így nyilatkozott az ügyről:

Az Uber egész üzleti modellje arra épül, hogy az embereket biztonságosan hazaviszi, de az utasok biztonsága soha nem az ő elsődleges szempontjuk volt. Számukra a növekedés az első, az utasok jóllétének rovására. Bár a vállalat az elmúlt években elismerte a szexuális zaklatások válságát, a tényleges válaszlépések lassúak és elégtelenek voltak, aminek most már látjuk a következményeit.

A nemrégiben kiszivárgott Uber-aktákból precedenst is hoztak az ügyvédi iroda tagjai arra, hogyan kezeli a cég az ilyen helyzeteket. Amikor egy Uber-sofőr 2014-ben Delhiben megerőszakolt egy 25 éves utast, a vállalat úgy döntött, a hibás indiai háttérellenőrzésre hárítják a kialakult helyzetet. A felperesek szerint Travis Kalanick korábbi vezérigazgató szándékosan döntött úgy, hogy anélkül vesz fel sofőröket, hogy háttérellenőrzés nélkül vesz fel sofőröket. Az Uber jelenlegi vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi pedig az iroda szerint folytatta ezt a politikát, amikor 2017 augusztusában átvette a céget.

Az Uber egyébként több biztonsági funkciót is kiadott az elmúlt években, köztük egy vészhelyzeti segélygombot, amely rögzíti a járműben lévő hangot, a helymegosztás segítségével pedig tájékoztatja egy hozzátartozóját, merre van. Olyan funkcióval is bővült az alkalmazás, amely érzékeli, ha a sofőr letér az útról, vagy a célállomás elérése nélkül leállítják a fuvart. Az Uber szóvivője azt mondta, a szexuális zaklatás szörnyű bűncselekmény, és minden egyes bejelentést komolyan vesznek.

Semmi sem fontosabb a biztonságnál, ezért az Uber új biztonsági funkciókat épített ki, és garantálta az átláthatóságot az ehhez hasonló súlyos ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik