Tech

A Twitter beperelte Elon Muskot

Olivier DOULIERY / AFP
Olivier DOULIERY / AFP

A Twitter beváltotta korábbi ígéretét, és ténylegesen beperelte Elon Muskot, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatóját egy delaware-i bíróságon, amiért visszatáncolt a 44 milliárdos üzlettől, írja a TechCrunch.

A milliárdos jogi csapata múlt hét végén küldött levelet a Twitternek, melyben közölte, szándékában áll visszalépni az üzlettől. A Twitter igazgatótanácsának elnöke, Bret Taylor ezt követően azt írta a közösségi oldalán, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett az ügylet lezárása mellett azokkal a feltételekkel, amelyekben a két fél korábban megállapodott.

Egyúttal jelezte, a Twitter jogi lépéseket tesz a megállapodás érvényesítésére.

A benyújtott keresetben pedig nem köntörfalazik a Twitter, részletesen bemutatja a káoszt, ami a felvásárlás körül kialakult. Ebben azt írják, hogy Elon Musk 2022 áprilisában kötelező erejű megállapodást kötött a Twitterrel, és megígérte, minden tőle telhetőt megtesz az üzlet mielőbbi lezárásáért. Most, kevesebb mint három hónappal később azonban a milliárdos nem hajlandó eleget tenni a Twitterrel és részvényeseivel szembeni kötelezettségeinek, mert az általa aláírt megállapodás már nem szolgálja személyes érdekeit. Hozzáteszik:

Miután nyilvánosan eljátszadozott a Twitterrel, Musk nyilvánvalóan úgy véli, hogy – a delaware-i szerződési jog hatálya alá tartozó minden más féltől eltérően – szabadon meggondolhatja magát, tönkreteheti a vállalatot, megzavarhatja annak működését, bedöntheti a részvények értékét, és elsétálhat.

A Twitter szerint a mostani visszautasítás csak egy tétel Musk szerződésszegéseinek hosszú listájában, amely a vállalat szerint beárnyékolja a közösségi oldal működését. Indoklásuk szerint azért nyújtották be a keresetet, hogy megakadályozzák Musk további szerződésszegéseit, és így jogilag is kötelezzék a milliárdost kötelezettségeinek teljesítésére, a vállalat megvásárlására.

A keresetben a Twitter kiemeli az ellentmondást Musk korábbi ígéretei, valamint későbbi nyilatkozatai között. Musk korábban ugyanis azt mondta, a Twitter megvásárlásával az a célja, hogy megszabadítsa az oldalt a hamis fiókoktól és botoktól, majd később meglepettségének adott hangot, hogy a közösségi oldalon ennyi hamis fiók és bot található. Musk végül arra hivatkozva akart kiszállni az üzletből, hogy a Twitter megsértette az üzlet feltételeit, mivel nem tudta bizonyítani, hogy a platformon lévő hamis fiókok száma megfelel a közösségi oldal becsléseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik