Tech

Kilyukadt az Emirates repülőgépe a levegőben

MI News / NurPhoto via AFP
MI News / NurPhoto via AFP

Döbbenet lett úrrá a július elsején Dubajból Brisbane-be tartó járat utasain leszálláskor, ugyanis egy hatalmas, a gép oldalán tátongó lyukra lettek figyelmesek az ausztrál repülőtérre érve. Az Emirates Airbus A380-as gépe nagyjából 14 órát töltött a levegőben, ám a felszálláskor még semmiféle hiba nem volt tapasztalható. A légitársaság szerint egy, az út során bekövetkezett kerékrepedés miatt alakulhatott ki lyuk a gép oldalán, írja a CNN.

A fedélzeten tartózkodó egyik utas, Andrew Morris, a brit Loughborough Egyetem professzora az eset után Twitteren írta le az utazás közbeni tapasztalatait:

Félelmetes volt az első pillanat. Az utaskísérő személyzet tudta, hogy valami komoly dolog történhetett – ezért azonnal kapcsolatba léptek a pilótafülkével. Nem sokkal később azonban már teljesen nyugodtak voltak, ami az utasokra is jó hatással volt. Tudták, hogy nem történt katasztrófa.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mennyi ideje volt a gép a levegőben, amikor a lyuk keletkezett. Egyes jelentések szerint nagyjából 45 perc telhetett el a felszállás óta, amikor a kerékrepedés történt. Az Aviation Herald kereskedelmi légiközlekedési weboldal beszámolója szerint a személyzet előre tájékoztatta a brisbane-i repülőtér légiforgalmi irányítóit a helyzetről, és kérték, hogy a gépet mentőszolgálatok fogadják leszálláskor.

Az Emirates később közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, a repedés nem érintette a repülőgép törzsét, vázát vagy szerkezetét. Mint írják, a repülőgép 22 gumiabroncsa közel az egyik útközben megrepedt, ami kárt okozott az aerodinamikai burkolat egy kis részén. A légitársaság megerősítette, hogy a repülőgép biztonságosan leszállt Ausztráliában, és az utasok rendben kiszálltak. Az utasszállító repülőgép külsején keletkezett károkat azóta kijavították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik