Tech

Felszállt minden idők legnagyobb szárnyfesztávolságú repülője

Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP
Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP

Múlt héten imét felszállít minden idők legnagyobb szárnyfesztávolságú repülője – írja az IFLScience. Ez volt a rakéták szállítására tervezett szuperszonikus gép ötödik tesztrepülése. A Stratolaunch 6858 méteres magasságba emelkedett, és közel öt órán át szállt, a művelet során többek között egy új, a gép közepén elhelyezett kiegészítést teszteltek, amelyet hiperszonikus járművek rögzítésére és indítására használnak majd.

Minden idők legnagyobb repülője a szovjet építésű, az ukrajnai háborúban megsemmisült Antonov An-225, azaz a Mirja volt. A Stratolaunch-ot ugyanakkor szárnyfesztávolságban ez a gép sem múlta felül.

A kéttörzsű replülő 117 méter széles.

A Scaled Composites úgy alkotta meg a gépet, hogy képes legyen rakétákat és más nagy tömegű terheket szállítani. A Stratolaunch akár 590 tonnát is elbír, a jövőben két törzse között hordozhatja majd az űrbe induló rakétákat.

Dr. Zachary Krevor, a Stratolaunch vezérigazgatója szerint a teszt sikeres volt, és elégedettségét fejezte ki a legutóbbi repülés óta eltelt munkával kapcsolatban. Idén még egy tesztet el akarnak végezni, az első hiperszonikus repülés pedig 2023-ra várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik