Tech

Megvan, mikor lövi le itthon a 3G-t a Telekom

Getty Images
Getty Images

A tervek szerint június 30. után már sehol nem lesz elérhető a 3G a Magyar Telekom ügyfelei számára – szúrta ki a HWSW. Egy friss lakossági tájékoztatóból derült ki, hogy a már 2020-ban elindult folyamat a tervek szerint június véget ér, utána már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán. A leállás folyamatosan történik, és a szolgáltató weboldalán egy lista is található arról, hogy melyek azok a települések, ahol már korábban, májusban megszűnik a 3G.

A cég már tavaly szeptemberben jelezte, hogy 2022. második felében lekapcsolja a harmadik generációs mobilhálózatát, pontosabb dátum azonban egészen mostanáig nem hangzott el. A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

És a többiek?

A HWSW cikke kitér arra is, hogy a Yettel (korábban Telenor) júniusban kezdi meg a 3G-s hálózat nagyobb területeket érintő lekapcsolását, illetve az ezzel kapcsolatos re-farming folyamatot (vagyis a felszabaduló spektrum átcsoportosítását modernebb technológiákra). A Vodafone ezzel szemben tavaly év végén azt a tájékoztatást adta, hogy a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik