Tech

Hamarosan végleg lekapcsolják a Telekom 3G-hálózatát

Getty Images
Getty Images

Tervezett ütemben halad a Magyar Telekom 3G-hálózatának fokozatos lekapcsolása, amely július 1-től már sehol nem lesz elérhető – olvasható a szolgáltató tájékoztatásában. A Telekom SMS-ben is tájékoztatja a lekapcsolás által érintett ügyfeleket, vagyis azokat akik nemrégiben használták a 3G-hálózatot, régi SIM-kártyájuk van, a készülékük legfeljebb 3G-képes vagy éppen ez a hálózat szerepel a készülékbeállítások közt. Ők ugyanis a lekapcsolás után nem érnék el a mobilinternet szolgáltatást.

A Telekom ezen felül egy weboldal létrehozásával is segíti az ügyfeleket az átállásban, ahol azt is ellenőrizhetik, érintettek-e a technológiaváltásban. Az oldalon útmutatást kapnak a készülékbeállítások esetlegesen szükséges módosításához is, valamint jelzik, hogy ha valakinek régi SIM-kártyája van, a Telekom üzleteiben vagy online igénylés után futáros kiszállítással díjmentesen cserélhetik újra.

Az átállást azzal indokolták, hogy a tavalyi év végén a Telekom mobilhálózatán az adatforgalom 98 százaléka zajlott már 4G-n és az épülő 5G-n, így a 3G-s adatforgalom aránya elenyészővé vált.

Eközben még egy szintén minimális forgalom zajlik 2G-n is, ezt azonban nem fogják kivezetni. A 3G-hálózat felszámolását a berendezések relatív nagyobb energiafogyasztása, valamint az eszközök elöregedése és a szervizelés egyre költségesebb megoldása tette aktuálissá, olvasható a honlapon.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy a Magyar Telekom csatlakozott az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) mobilkészülékcsere-támogatási programjához. Ennek értelmében a szolgáltató üzleteiben is kérhető a bruttó 20 ezer forintos támogatás régi, 2G- és 3G-képes mobilkészülék 4G- vagy 5G-képes készülékre való cseréjéhez. A program az erre szánt keret kimerüléséig, vagy július 17-ig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik