Tech

Hatalmasat bukott Észak-Korea a kriptopiac bezuhanásán

Getty Images
Getty Images

A kriptopiac bezuhanása számos kisbefektetőt érzékenyen érintett, azonban úgy tűnik, nem csak rájuk hatott a visszaesés. A Reuters szerint Észak-Korea az elmúlt években hatalmas erőforrásokat fektetett a kriptovaluták ellopásába. Az eddigi legnagyobb rablás is hozzájuk köthető, amikor márciusban az amerikai pénzügyminisztérium szerint közel 615 millió dollár tűnt el.

A kriptopénzek értékének hirtelen zuhanása – amely májusban kezdődött – azonban megnehezíti Phenjan számára, hogy készpénzre váltsa a lopott kriptovagyont. Ez közvetlen hatással lehet az ország fegyverprogramjára, ugyanis dél-koreai kormányzati források szerint nagyrészt ebből finanszírozza Kim Dzsongun rezsimje a kísérleteket.

A mostani piaci visszaesés nem jött a legjobbkor az elszigetelt ázsiai ország számára, ugyanis a hírek szerint nemrégiben kezdett bele egy nagyjából 620 millió dollár összértékű rakétatesztelési programba.

A New York-i Chainalysis blokkláncelemző cég szerint a még nem tisztára mosott – 2017 és 2021 között 49 rablásból összegyűjtött – észak-koreai kriptovagyon értéke az év eleje óta 170 millió dollárról 65 millió dollárra csökkent. Nick Carlsen, a TRM Labs elemzője szerint az egyik 2021-es észak-koreai rablásból származó kriptovagyon, amely korábban több tízmillió dollárt ért, az elmúlt hetekben értékének 80-85 százalékát veszítette el, és most kevesebbet ér, mint 10 millió.

Az amerikai hatóságok szerint a népszerű online játék, az Axie Infinity alapját képező Ronin blokkláncprojekt elleni márciusi támadás, amelyben 615 millió dollárnyi kriptovagyont loptak el, a Lazarus Group nevű észak-koreai hackercsoport műve volt. A csoport sokak számára ismerős lehet, ugyanis korábban azzal vádolták őket, hogy részt vettek a WannaCry zsarolóvírus-támadásokban, a Sony elleni 2014-es kibertámadásban, és számos nemzetközi bank meghekkelésében is.

Szintén a Reuters egyik friss jelentése mutatott rá, hogy nagy valószínűséggel észak-koreai hackerek állnak egy múlt heti támadás mögött, amely során 100 millió dollárnyi kriptopénz tűnt el egy amerikai cégtől. A kriptovalutákat június 23-án lopták el a Horizon Bridge-től. Amennyiben a támadás ténye megerősítést nyer, ez lesz a nyolcadik olyan támadás idén, amellyel Észak-Koreát gyanúsítják.

Az összesen 1 milliárd dollárnyi pénzeszköz az idén ellopott kriptovagyon 60 százalékát teszi ki.

Észak-Korea széles körű nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt. Emiatt csak korlátozott hozzáférése van a globális kereskedelemhez, ez, valamint a piac szabályozatlansága teheti vonzóvá a kriptopénzrablásokat a rezsim számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik