Tech

Tömegek veszíthetik el munkájukat a kriptovaluták miatt

Getty Images
Getty Images

A kriptovaluták elmúlt napokban tapasztalt zuhanása nem csak a befektetők, de kriptokereskedelemben érdekelt vállalatok körében is komoly aggodalmat váltott ki, írja a Gizmodo. A szakmai lapok által crypto winterként – magyarul tükörfordításban kriptotélként – emlegetett jelenség hatására folyamatosan jelentik be a piacvezető kriptokölcsönző vállalatok a tömeges leépítéseket.

A BlockFi hétfőn tudatta, hogy dolgozóinak 20 százalékot küldi el, ami körülbelül 170 embert jelent a mintegy 850 fős teljes személyzetéből. Zac Prince és Floria Marquez, a vállalat alapítói egy blogbejegyzésben azt közölték, a leépítés minden cégen belüli csoportot érint. Hasonló tendenciák látszanak a Crypto.com-nál is, ahol a vezérigazgató Twitteren tett bejelentése után a teljes létszám 5 százalékát, mintegy 260 dolgozót bocsátottak el. A szintén kriptovaluták forgalmazását végző Gemini vállalat nagyjából 100 embernek mondott fel a kriptopiac mélyzuhanását követően.

A kriptokereskedelemben érintett vállalatok a szélsőséges piaci körülményekkel indokolják a tömeges elbocsátásokat. 

A drámai visszaesés okairól egy korábbi cikkünkben írtunk, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok májusi, rekordot jelentő inflációs adatai is nagyban hozzájárulhattak a mélyzuhanásához. A kegyelemdöfést végül az adta meg a hét elején, hogy a kriptotőzsdén jelenlévő Celsius felfüggesztette a kifizetéseket. A legszemléletesebb példa a kriptopiaci összeomlásra talán a Bitcoin árfolyamának zuhanása, amely bő másfél év után először bukott 24 ezer dollár alá, szemben a tavaly novemberi 69 ezer dolláros csúcspontjával.

Az elbocsátásokban érintett vállalatok azonban továbbra is bíznak benne, hogy a kriptovalutákban van a jövő, legalábbis ez derül ki a BlockFi alapítóinak közleményéből. Zac Prince és Floria Marquez azt írták, hosszú távra terveznek, és abban bíznak, a piac meg fog fordulni. A Crypto.com vezetője, Kris Marszalek bizakodóan azt tette hozzá, hogy az 50 millió felhasználóval rendelkező vállalat a következő felfutás során újra a csúcson lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik