Tech

Másfél éves mélypontra zuhant a bitcoin

Silas Stein / dpa Picture-Alliance via AFP
Silas Stein / dpa Picture-Alliance via AFP

Egy hét alatt közel 20 százalékot zuhant a bitcoin (BTC) értéke, ezzel 2020 decembere óta először került 25 ezer dollár alá a kriptovaluta árfolyama, írja az Independent. A kriptovaluták zuhanása nem újdonság, a visszaesés már hónapok óta tart, csak az elmúlt héten 400 milliárddal csökkent a piac. A többi kriptopénznek sem kedvezett az elmúlt időszak: az ethereum (ETH), a cardano (ADA), a solana (SOL) értéke még meredekebb zuhanást produkált mint a bitcoiné, a portál szerint egyetlen nap alatt 15-25 százalék közötti mértékű volt a visszaesés.

Az összeomlás mértékét jól mutatja, hogy a CoinMarketCap top 100-as rangsorából egyetlen kriptovaluta sem tudott erősödést felmutatni. Szakértők arra is rámutattak, hogy a kriptopiaci összeomlás egybeesett a technológiai részvények hasonló mértékű beesésével az elmúlt napokban. Simon Peters, az eToro online kereskedelmi platform elemzője szerint korábban nem volt példa arra, hogy a kriptovaluták a hagyományos részvényekkel együtt mozogjanak, az elmúlt időszakban azonban szorosabbá vált a kettő közötti kapcsolat.

Az összeomláshoz nagyban hozzájárulhattak továbbá az amerikai kormány által múlt pénteken közzétett inflációs adatok is, melyek szerint 40 éves csúcs dőlt meg a májusi 8,6 százalékos inflációval.

Ennek hatására eladási hullám indult a részvénypiacokon, míg a Portfolio szerint a kriptopiac szereplői inkább defenzív üzemmódba kapcsoltak, amikor megindult a zuhanás a hétvégén. Az eseményekre reagálva a legnagyobb kriptobank is bejelentést tett, ami csak még tovább fokozta a zűrzavart. A Celsius a szélsőséges piaci körülményekre hivatkozva bejelentette, szünetelteti a kifizetéseket, és a számlák közötti átutalásokat is.

A csúcson a kriptopiac értéke 2904 milliárd dollár volt, innen közel 1800 milliárd dollárral, vagyis 61 százalékkal 1139 milliárd dollárra csökkent a teljes piaci kapitalizáció. Múlt péntek óta közel 200 milliárd dollár égett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik