Tech

Ma 15 éve, hogy az Apple megreformálta a mobiltelefonokat

TONY AVELAR / AFP
TONY AVELAR / AFP

Pontosan tizenöt évvel ezelőtt, 2007. június 29-én került forgalomba az Apple első okostelefonja, az iPhone. Steve Jobs, a vállalat atyja néhány hónappal a megjelenés előtt azt mondta, az Apple „újra fel fogja találni a telefont”. Ennyi évvel a bejelentés után pedig úgy tűnik, igaza lett, mert bár nem az iPhone volt az első okostelefon, mégis mindenki ennek tulajdonítja a piac születését.

A készülék fejlesztése 2004-ben indult meg, teljes titokban, amikor Steve Jobs kinevezett egy 1000 alkalmazottból álló csapatot, hogy egy „Project Purple” elnevezésű projekten dolgozzanak. A kutatás az amerikai AT&T Mobility-vel kezdődött meg, amely közel 30 hónapot és 150 millió dollárt emésztett fel. A távközlési vállalat teljes felhatalmazást adott az Apple-nek hogy házon belül oldják meg a készülék, valamint az azt üzemeltető szoftver fejlesztését. Még a költségek egy részét is állta az AT&T, cserébe kizárólagos forgalmazási jogot kértek az USA-ban.

A kész termék egyik fő sajátossága az volt, hogy Jobs víziójának eleget téve újragondolták az akkori telefonok dizájnját, és amennyire csak lehetett, eltörölték a hardvergombokat. Így az érintőképernyő fejlesztésére helyeződött a hangsúly.

Végül az első készülékek június 29-én váltak elérhetővé a nagy nyilvánosság számára, helyi idő szerint este 6 órakor. Az utcákon vásárlók százai álltak sorban csak azért, hogy hozzájuthassanak az első modellhez, írja a Macrumors. Ez napjainkban sem változott, még a 13-as szériáért is hosszú sorokban álltak az emberek. Az első iPhone gyorsan rekordokat is döntött, mindössze 74 nappal a megjelenés után a vállalat bejelentette, hogy több mint egymillió példány kelt el belőle – a készülék ára 499 dollár volt.

Európába csak 2007. novemberében érkezett meg a készülék.

Itt először Németországban, Franciaországban, Spanyolországban illetve az Egyesült Királyságban lehetett hozzájutni. Írország és Ausztria 2008 tavaszán kapta meg az első készülékeket, írja a szifon.hu.

Az Apple többek között az iPhone-nak köszönhetően évekig volt a világ legértékesebb vállalata, innováció terén pedig még most is a piac vezetői között van. Csak 2021-ben 365 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple világszerte, amelynek több mint fele, egészen pontos 52 százaléka származott az iPhone eladásokból. Ez volt a vállalat eddigi legsikeresebb éve. Viszonyításképpen: 2007-ben, az első iPhone megjelenésekor ez a szám 24,4 milliárd dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik