Tech

Csődbe ment az orosz Google, de így is többmilliárdos bírságot kap

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Ismételten hatalmas bírságra számíthat a Google az oroszországi hatóságoktól, miután a techóriás nem tett eleget a szabályozásoknak, és nem törölte az ukrajnai háborúról terjedő információkat. Az orosz szabályozás szerint ezek tiltott, félrevezető információnak minősülnek. A Google oroszországi forgalmának 5-10 százalékát kitevő bírságra számíthat, írja a Gadgetsnow.

Ez a második forgalomalapú bírság, amellyel a Google Oroszországban szembesül. Legutóbb májusban volt példa hasonlóra, amikor is az orosz bírósági végrehajtók több mint 7,7 milliárd rubelt (143 millió dollárt) foglaltak le a Google-tól. Ennek megfizetésére tavaly év végén kötelezték a vállalatot. A Google orosz leányvállalata egyébként épp az elmúlt héten nyújtott be csődnyilatkozatot.

A YouTube közösségi videomegosztó szándékosan elősegíti az ukrajnai különleges katonai művelet előrehaladásáról szóló félrevezető információk terjedését, lejáratva az Orosz Föderáció fegyveres erőit

– közölte a szabályozó Roszkomnadzor.

Visszaeső jogsértőként a vállalat így az oroszországi éves forgalmának 5-10 százalékának megfelelő bírságra számíthat. Ennek pontos összegét a bíróság állapítja majd meg. A Reuters számításai szerint a korábbi bírság a vállalat forgalmának valamivel több mint 8 százalékának felelt meg.

A Roszkomnadzor álláspontja szerint a YouTube engedélyezte a szélsőséges nézeteket népszerűsítő tartalmakat és arra biztatja a gyermekeket, hogy tiltott tüntetéseken vegyenek részt. A szabályozó hatóság szerint a bírságok ellenére több mint 7000 tiltott elem maradt a YouTube-on.

A háborús agresszor egyébként több külföldi techcég, így a Twitter és a Meta platformjaihoz is blokkolták a hozzáférést, viszont a Google-t nem tiltották be.

Az állami duma egyik képviselője a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a YouTube és a Google még „nem lépte át az ésszerűség határát”, de aktívan részt vesz az Oroszország elleni információs háborúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik