Tech

Kamu vakcinákkal és oltási igazolványokkal van tele a web sötét oldala

Getty Images
Getty Images

Kiberbiztonsági szakértők sorra fedezik fel azokat a dark neten elrejtett feketepiacokat, ahol állítólagos koronavírus elleni vakcinákat, hamis útleveleket és hamis oltásigazolványokat árulnak a bűnözők – írja a BBC.

A Check Point január óta figyeli a web rejtett részén működő áruházakat, becsléseik szerint év eleje óta megtriplázódott az ilyen hirdetések száma. A jelek szerint az eladók főleg amerikai, brit, spanyol, német, francia és orosz felhasználók.

A biztonsági cég vizsgálata szerint 500-750 dollár (kb. 154-231 ezer forint) közti áron mozog az AstraZeneca, Szputnyik-V, Sinopharm és már a Johnson&Johnson állítólagos vakcinája is, ám ezek valódisága nem megerősíthető és nem is valószínű. A beoltottságot igazoló papírokért 150 dollárt (kb. 46 ezer forint) kérnek átlagosan, és több helyen is kínálnak kettőt fizet hármat kap jellegű akciókat.

Oded Vanunu szakértő szerint rendkívül kockázatos az ilyen platformokról való vásárlás, mivel jó eséllyel nem csak hogy átverésről van szó, de a kiberbűnözők akár személyes adatok megadására is rávehetik a vásárlót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik