Tech

Zelenszkij hologramként üzente meg: le fogják győzni a Birodalmat

Ukrainian Presidency / Anadolu Agency via AFP)
Ukrainian Presidency / Anadolu Agency via AFP)

Formabontó módon, hologram üzenetben jelentkezett be Volodimir Zelenszkij a Párizsban tartott VivaTech konferencián csütörtökön. A nagy technológiai cégeknek címzett üzenetében az ukrán elnök azt kérte, segítsenek számukra abban, hogy a háború után digitális demokráciaként építsék újra az országot.

Zelenszkij arra kérte őket, hogy oly módon támogassák Ukrajnát, mint ahogy azt az amerikaiak tették a szövetségesekkel a második világháború során. Tehát úgy adjanak számukra erőforrást, hogy nem fizetséget, hanem azok visszaszolgáltatását kérik a harcok befejeztével, írja a Guardian. Az ukrán elnök elismerte, szokatlan hogy egy elnök hologramos formában kér segítséget. Azonban mint mondta, nem ez az egyetlen aspektusa a háborúnak, amit a Star Wars filmekből kölcsönöztek.

Mi is le fogjuk győzni a birodalmat!

– mondta, utalva ezzel az orosz hadseregre. Zelenszkij tájékoztatása szerint kormánya a következő hetekben egy svájci konferencián fogja bemutatni a digitális kormányzás lehetőségeit megteremtő terv részleteit. Hozzátette: nincs még egy olyan ország a világon, amely ilyen lehetőséget kínálna, és amely állami szinten használná a legfejlettebb technológiát.

A háborús ország vezetője szerint a most bejelentett reform egyszerre tekinthető kísérletnek, digitális forradalomnak és a jelenlegi rendszer modernizálásának.

Ukrajna egyébként aktívan él a modern technológia adta lehetőségekkel a háború kezdete óta. A propagandaháborúban folyamatosan sugározzák üzeneteiket a közösségi médiában, katonaságuknak kriptovalutában is gyűjtöttek pénzt, ráadásul Elon Musk révén a szupergyors internetet biztosító Starlink is feltűnt az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik