Tech

Lézerfegyvert vethettek be az oroszok Ukrajnában

Oroszország azt állítja, hogy lézerfegyvert is használ Ukrajnában – írja az IFLScience. Jurij Boriszov harcászati fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes egy szerdai konferencián azt mondta, a Pereszvet nevű eszköz Ukrajnában van, és már működik is. A fegyver egy keddi teszt során állítólag 5 kilométerről, 5 másodperc alatt égetett el egy drónt.

Az eszköz névadója egy ortodox szerzetes, Alekszandr Pereszvet, aki az 1380-as kulikovói csatát megelőzően egy az egy elleni párbajt vívott egy tatárral, Temür bejjel. Az összecsapásban mindketten meghaltak.

Ministry of defence of the Russi / Sputnik via AFP A Pereszvet 2018-ban.

A fegyverről Vlagyimir Putyin 2018-ban beszélt először. Az eszköz kedvező időjárási körülmények között állítólag igen hasznos a drónok kiiktatásában, komoly energiaigénye miatt viszont nem alkalmas hordozható fegyvernek.

Boriszov szerint a Pereszvet akár 1500 kilométeres magasságban keringő műholdak elvakítására is használható. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, a lézerfegyvereket tömegesen szállítják a csapatoknak, és egy újabb, Zadira nevű szerkezetet is bevetnek Ukrajnában.

Boriszov szerint az új generációs eszközök széles elektromágneses spektrumot használnak, és egy napon teljesen felváltják a hagyományos fegyvereket.

Bár mindez sci-finek tűnhet, a lézeres technológiával régóta kísérleteznek a harcászatban, az amerikai hadsereg például februárban tesztelte legújabb lézerfegyvereit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hírt a nácik világháború végi propagandájához hasonlította, amikor már egyértelművé vált, hogy a németek veszteni fognak. Tény, hogy az oroszországi katonai parádékon felvonultatott állítólagos csodafegyverek közül több utóbb használhatatlannak bizonyult, a T-14 Armata szupertank például egyelőre bevethetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik