Tech

Száznál több embert vettek őrizetbe egy darknetes művelet során

Getty Images
Getty Images

Több mint száz embert őrizetbe vettek, készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak a darkneten a Dark HunTOR nevű művelet során – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) kedden. A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a Bulgária, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Svájc, az Egyesült Királyság, valamint Ausztrália és az Egyesült Államok bevonásával végzett, összehangolt akció eladókat és vásárlókat is célzott a darknet platformjain.

Az Europol által koordinált, Dark HunTOR nevű, az illegális áruk online piacterein végzett művelet során 65 gyanúsítottat tartóztattak le az Egyesült Államokban, 47-et Németországban, 24-et Nagy-Britanniában, valamint négyet Olaszországban és szintén négyet Hollandiában – írja az MTI.

Néhányat közülük a hatóságok „nagy értékűnek” minősítettek. Emellett több mint 26 millió eurót (mintegy 9,4 milliárd forint), 45 lőfegyvert és összesen 234 kilogramm kábítószert is lefoglaltak. A lefoglalt kábítószerek között 152 kilogramm amfetamint, 27 kilogramm opiátot, és több mint 25 ezer ecstasy-tablettát találtak.

Közölték azt is, hogy a művelet során Olaszország a területéről működtetett két, illegális online piacteret zárt be, ahol összesen több mint 100 ezer illegális árut kínáltak.

A nyomozás több országban még folytatódik. Az Europol közleményében emlékeztetett: a Dark HunTOR akció sikeréhez az eddigi legnagyobb illegális internetes piac, a DarkMarket januári lekapcsolása során szerzett információk vezettek. A Németországból működtetett DarkMarket online piacának mintegy 500 ezer felhasználója, több mint 2400 eladója volt, akik legalább 320 ezer illegális pénzügyi tranzakciót végeztek el, illetve több mint 4650 bitcoint és 12 800, Monero nevű kriptovalutát utaltak át. Az árusok főként kábítószerrel kereskedtek, de hamis pénz, ellopott vagy hamis hitelkártyaadatok, névtelen SIM-kártyák és vírusokat tartalmazó internetes programok is gazdát cseréltek az illegális internetes felületen.

Kapcsolódó
Lekapcsolták az internet legnagyobb illegális piacterét
Sikerült előállítani a DarkMarket feltételezett üzemeltetőjét is, egy ausztrál állampolgárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik