Tech

A hangsebesség kilencszeresével hasíthat a jövő csúcsrepülője

Getty Images
Getty Images

Az elmúlt időszakban egyre több jel mutat annak irányába, hogy hamarosan már hiperszonikus sebességű repülőgépekkel utazhatnak majd az utasok, jelentősen lerövidítve a levegőben töltött időt. A Venus Aerospace nevű amerikai startup tervei szerint akár már 2030-ra megvalósítható lehet ez a technológia, melynek köszönhetően egy óra alatt a világ bármely pontjára eljuthatnánk, írja a Gizmodo.

A vállalat 2020 óta dolgozik a repülőgép prototípusán, amelyet 33 millió dolláros költségvetésből fejlesztenek. A Stargazer elnevezésű hiperszonikus hajtással felszerelt gép a tervek szerint a hangsebesség kilencszeresére (Mach 9) is képes lehet majd. Jelenleg úgy tűnik, a Stargazer 12 utas szállítására lesz képes, ráadásul 51,8 kilométeres magasságban.

Bár a vállalat előszeretettel nevezi űrrepülőgépnek a fejlesztését, az valójában nem fog kilépni a világűrbe, a világűr határa – a Kármán-vonal – ugyanis nagyjából 100 kilométeres magasságban húzódik. Az utasok azonban így is láthatják majd a Föld görbületét. A közlemény szerint

a Los Angeles-Tokió távolságot nagyjából egy óra alatt teheti majd meg a Stargazer, amely igencsak kedvezően hangzik a mostani 11 órás menetidőhöz képest.

A Stargazer, csakúgy mint a hagyományos repülőgépek, hajtóművekkel emelkedne a magasba, ám az utazómagasság elérése után, elhagyva a lakóövezeteket, bekapcsolná a rakétáit. Az első tesztek várhatóan 2025-ben kezdődnek majd meg. A Venus Aerospace technológiai vezetője, Andrew Duggleby szerint a tesztelésre minimum öt évet rá fognak szánni, hogy így biztosítsák a leendő utasok épségét. A cég azt ígéri, a Stargazer jegyára hasonló lesz majd, mintha egy kereskedelmi járatra váltanánk első osztályú jegyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik