Tech

Ez a gép egy óra alatt repülhetne New Yorkból Londonba

PNAS / Daniel A. Rosato et al., 2021
PNAS / Daniel A. Rosato et al., 2021

Egy friss tanulmányban a szerzők egy olyan meghajtót mutatnak be, amely lehetővé tenné a kényelmes hiperszonikus repülést és űrutazást – írja a Live Science. A rendszer alapja a hosszan tartó, extrém energiájú robbanás.

A szakértők egy ideje sejtik, hogy hasznosítani lehetne a repülésben a szélsőségesen erős, a hangsebességnél gyorsabban terjedő detonációkat. Hasonló robbanás történt 2020 augusztusában Bejrútban.

Kapcsolódó
Példátlan volt a bejrúti robbanás
Ez volt minden idők egyik legnagyobb nem nukleáris detonációja.

Elvileg egy, a technológián alapuló gép egy óra alatt tehetné meg a New York és London közötti utat. A probléma az, hogy a robbanásokat nehéz irányítani, és jellemzően egy mikroszekundumnál rövidebb ideig tartanak.

A Közép-Floridai Egyetem csapatának a közelmúltban kísérleti környezetben, rögzített helyzetben több másodpercig sikerült fenntartania a nagy erejű robbanást. A kutatók úgy vélik, eredményük fontos mérföldkő a meghajtó fejlődésében.

Kareem Ahmed, a csapat tagja szerint céljuk az, hogy a hasonló detonációk ne romboljanak, hanem hasznossá váljanak. A szakértők az ODWE (Oblique Detonation Wave Engine) hipotetikus meghajtórendszerre vonatkozó több évtizednyi adatot elemezték. Az ODWE-ban egy levegőből és üzemanyagból álló keveréket hiperszonikus, azaz a hangsebességnél legalább ötször gyorsabb sebességre gyorsítanak, és egy rámpára terelnek. A kialakuló lökéshullámtól belobban az üzemanyag, detonációt hozva létre.

A technológia közel 100 százalékos hatékonysággal használhatná fel az üzemanyagot, a rendszer pedig óriási tolóerőt biztosíthatna.

A módszerrel elméletileg a hangsebesség 17-szeresére gyorsíhatnánk fel egy gépet.

Ez azt jelenti, hogy az ODWE-t alkalmazva nem is lenne szükség rakétához ahhoz, hogy egy űrrepülő kilépjen a légkörből.

Ahmedék egy 0,76 méter hosszú, kamrákból álló szerkezetet hoztak létre, amelyben ügyeltek a levegő és az üzemanyag egyensúlyára. A teszt során sikerült olyan detonációt kialakítaniuk, amely három másodpercen át stabil pozíciójú maradt. A kutatók úgy gondolják, hogy kísérleteik komoly előrelépést jelenthetnek az ODWE történetében, tanulmányukban egy űrrepülő koncepcióját is bemutatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik