Tech

Felszállt minden idők legnagyobb repülőgépe

April Keller / Stratolaunch Systems Corp / AFP
April Keller / Stratolaunch Systems Corp / AFP

Csütörtökön ismét a magasba emelkedett a valaha épített legnagyobb szárnyfesztávolságú repülő, a Stratolaunch Roc modellje – írja a Space.com. Ez volt a második alkalom, amikor a gépet tesztelték – először 2019-ben repült. A Roc segítségével a jövőben hiperszonikus járműveket akarnak majd elindítani.

A szerkezet szárnyfesztávolsága 117 méter, ennél szélesebb repülő még nem épült.

A Roc a délkelet-kaliforniai Mojave Légibázisról szállt fel magyar idő szerint csütörtök délután. Az adatgyűjtő próbarepülés 3 órán és 14 percen át tartott, a gép 4267 méteres magasságig emelkedett, és 320 kilométer per órás sebességet ért el. Zachary Krevor, a Stratolaunch operatív főtisztje szerint elégedettek a repülő teljesítményével, és izgatottan várják, hogy mikor indíthatják el az első hiperszonikus járművet.

A Stratolaunchot 2011-ben hozta létre a Windows-társalapító Paul Allen. A cél az volt, hogy a Rocról műholdakat bocsássanak fel, a 2018 októberében elhunyt Allen viszont már nem láthatta repülni a modellt. A céget 2019 októberében adták el jelenlegi tulajdonosaiknak.

Kapcsolódó
Ez volt az elhunyt Microsoft-alapító utolsó nagy dobása
Hét éve dolgoznak a rakétakilövő góliátrepülőgépen, de az még mindig nem hagyta el a kifutót.

Most a terv az, hogy a magasban repülő Rocról más gépeket indítsanak el. A Stratolaunch saját hiperszonikus járműveket is fejleszt, az első indítási tesztet 2022-ben hajthatják végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik