Tech

Látványos grafikán a virágzó zsarolóvírus-bűnszervezetek

Elementus
Elementus

2015 és 2021 között tekinti át ez az interaktív infografika, hogyan jött el a zsarolóvírusok kora. Az Elementus blokklánc-elemző platform grafikáján nagyon jól látszik, hogyan gyorsult fel a kartellek növekedése – olyannyira, hogy a platform már a zsarolóvírusok pandémiájának hívja a jelenlegi helyzetet.

A zsarolóvírusok egy feltörekvő bűnözői iparágat jelentenek, amely elképesztő méretű, kiterjedt és kifinomult, dollármilliárdokat zsarol ki az áldozatoktól, és óriási hatással van a nemzetbiztonságra. 2019 óta több mint 2 milliárd dollárt fizettek ki zsarolócsoportoknak. Csak 2021-ben a kifizetések meghaladták az 1 milliárd dollárt – írja a platform.

A vizualizáció a globális zsarolóvírus-támadásokat végrehajtó bűnszervezetek fejlődését mutatja be 2015-től 2021 végéig. Az egyes buborékok mérete megegyezik az áldozatoktól bitcoin formájában beszedett teljes dolláros váltságdíj összegével. A buborék színe a csoport származási országát jelzi. Az alsó oszlopdiagram az egyes hónapokban beszedett váltságdíj teljes összegét mutatja dollárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik