Tech

Az Instagram már elrabolt gyermekek megtalálásában is segít

Instagram
Instagram

Egy gyermek eltűnésekor nagy segítséget jelenthet az úgynevezett Amber riasztási rendszer, melynek célja, hogy a média erejét felhasználva segítsék a rendfenntartók munkáját az áldozat felkutatásában. Ebbe a rendszerbe csatlakozik be mától az Instagram is az Egyesült Államokban, a következő hetekben pedig további 25 országban lesz elérhető az új funkció.

A Verge szerint az Amber vészjelzés megjelenése az Instagramon azért is fontos, mert a fiatalabb generáció tagjai már kevésbé követik a tévés híradásokat, viszont az Instagramot elég sűrűn görgetik. A vállalat közölte, az eltűnt gyermekekről szóló felhívások nem külön riasztásként jelennek majd meg, hanem közvetlenül a hírfolyamban.

Nem túl gyakori, hogy a közösségi platformok ehhez hasonló riasztást adjanak ki, a Facebook esetében 2015-ben volt utoljára ehhez hasonló. A riasztásban csak a legfontosabb információkat adják ki, ilyen például az áldozat és elrablójának leírása. A jelzést pedig csak azok kapják meg, akikről feltételezik, hogy az eset közelében tartózkodtak.

Az Instagram a bejelentéskor közölte, „ahhoz hogy tudjuk, kinek kell megmutatni ezeket a figyelmeztetéseket, különböző jeleket használunk, többek között a profilodon megadott várost, az IP-címedet és a helymeghatározó szolgáltatásokat – amennyiben be van kapcsolva.”

A közösségi oldal tájékoztatása szerint számos országban lesz elérhető ez a funkció, Magyarországon azonban nem.

Az Amber riasztási rendszer Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Bulgáriában, Kanadában, Ecuadorban, Görögországban, Guatemalában, Írországban, Jamaicában, Koreában, Litvániában, Luxemburgban, Malajziában, Máltán, Mexikóban, Hollandiában, Új-Zélandon, Romániában, Dél-Afrikában, Tajvanon, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Arab Emírségekben és az USA-ban lesz elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik