Tech

Dmitrij Rogozin: egy atomháborúban fél óra alatt pusztítanánk el NATO-országokat

Sergey Savastjanov / POOL / Sputnik / AFP
Sergey Savastjanov / POOL / Sputnik / AFP

Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) igazgatója szerint egy nukleáris háborúban Oroszország fél óra alatt pusztítaná el a NATO tagállamait – írja az Independent. Rogozin előszeretettel tesz megbotránkoztató kijelentéseket, a napokban például Elon Muskot fenyegethette meg.

Kapcsolódó
A Roszkoszmosz feje megfenyegethette Elon Muskot
Dmitrij Rogozin és a SpaceX vezérigazgatójának kapcsolata régóta viharos.

Rogozin vasárnap Telegram-csatornáján több, orosz nyelvű bejegyzésben járta körbe a Vlagyimir Putyán által csak különleges katonai hadműveletnek nevezett ukrajnai háború kérdéseit. Azt nem részletezte az atomkonfliktus kapcsán, hogy a NATO egyes tagállamaira vagy az összesre célzott-e.

Egy nukleáris háborúban fél óra alatt elpusztítjuk a NATO-országokat

– írta, kiemelve, hogy meg kell akadályozni egy ilyen konfliktus kitörését, mert az az egész Földre hatna. Véleménye szerint Oroszországnak hagyományos fegyverekkel kell legyőznie a gazdaságilag és katonailag erősebb ellenséget.

A Roszkoszmosz feje azzal is megvádolta a NATO-t, hogy kimondatlanul ugyan, de háborút folytat Oroszországgal szemben. „Ez egy olyan háború, amely az igazságért folyik – és Oroszország azon jogáért, hogy egységes és független államként létezhessen” – állapította meg Rogozin, akinek hazája február 24-én indított inváziót a független Ukrajna ellen. A Roszkoszmosz igazgatója tovább erősítette a Kreml azon narratíváját, amely alapján az Oroszországtól különálló Ukrajna elkerülhetetlenül Oroszország-ellenességhez vezet, és ugródeszkát jelent a Nyugat számára az oroszok megtámadásához.

Rogozin az utóbbi időkben a Kreml egyik legagresszívabb szócsövévé vált. Igaz, az orosz űrügynökség első embere már az ukrajnai háború előtt sem visszafogottságáról volt híres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik