Tech

Jobban vezetnek az androidosok, mint az iPhone felhasználók

Getty Images
Getty Images

Az androidos okostelefont használó felhasználók biztonságosabban vezetnek, mint az iPhone tulajdonosok – derül ki a járműbiztosítással foglalkozó amerikai Jerry napokban publikált kutatásából. A két hét alatt, 20 ezer sofőr bevonásával elvégzett felmérés eredménye szerint a Google operációs rendszerét használó sofőrök minden tekintetben ügyesebbek, mint azok, akik iOS-t futtató Apple telefonnal rendelkeznek. Az eredményt 13 millió levezetett kilométer alapján állították össze, olyan kategóriákat vizsgálva, mint a figyelmetlenség (distraction), a sebesség (speed), a kanyarodás (turning), a gyorsulás (accelerating) és a fékezés (breaking).

Mindegyik kategóriában az androidos felhasználók produkáltak jobb eredményeket, a legnagyobb különbséget pedig a figyelmetlenség terén mutatta ki a felmérés. Ez a kategória azt mutatja meg, hogy vezetés közben mennyire vonja el a sofőrök figyelmét a mobilkészülékük.

A kutatást megrendelő Jerry szerint az eltérésekben szerepet játszhat, hogy az almások általában véve fiatalabbak, nagyobb eséllyel vállalnak kockázatot, és jobban jellemzi őket az érzelem-alapú vezetés. Ezt a cég két korábbi kutatással is igyekszik alátámasztani: az egyik arra jutott, hogy az androidosok lelkiismeretesebbek és szabálykövetőbbek, a másik szerint pedig az iPhone tulajdonosok hajlamosabbak az érzelmi reakciókra, ami akár gyorshajtásban, hevesebb fékezésben és élesen bevett kanyarokban is megnyilvánulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik