Tech

Hasznos új funkciót kap az androidos Play Áruház

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Google a héten arra figyelmeztette az androidos alkalmazások fejlesztőit, hogy a cég hamarosan megnehezíti a felhasználók hozzáférését azon, a Play Áruházban elérhető alkalmazásokhoz, amelyek nem tartják a lépést a legfrissebb Android-főverziókkal és nem teljesítik a megcélzott API-szint követelményeket – írja a HWSW.

Jelenleg a Google Play áruházba feltölteni kívánt appok (és ezek frissítései) a legújabbnál maximum egy verzióval régebbi API-t használhatnak (az Android 12-nél ez a 31-es szint, míg az Android 11 esetében ez 30-as). Az alkalmazásboltban ugyanakkor az elmúlt évek alatt felgyűltek olyan applikációk, amiknél a fejlesztők (már) nem figyelnek az API-szint követésre, ezért a Google hamarosan bevezet egy olyan új funkciót, ami elrejti a legújabb Android verziót használó felhasználók elől azon alkalmazásokat, amik nem felelnek meg az előírt követelményeknek.

A változás november elsején lép életbe, a fejlesztők addig frissíthetik az érintett appokat. A Google emellett hozzátette, hogy az őszre telvezett változás jó eséllyel nem fogja az alkalmazások tömeges eltűnését eredményezni, mert jelentős részük megfelel a követelmémnyeknek. Felhasználói oldalról amúgy kifejezetten üdvös változás ez, hiszen az elavult programokat kockázatosabb használni, a megfelelő API-szint hiányában sérülékenységeket tartalmazhatnak, illetve nem tudják kihasználni az aktuális operációs rendszerek biztonsági fejlesztéseit.

Érdemes tudni továbbá, hogy a követelményeket figyelmen kívül hagyó alkalmazások nem tűnnek el teljesen a Google Playről, a már megvásárolt és telepített appok láthatóak maradnak a régebbi operációs rendszereket futtató mobilokon: egy Android 9-es (API 28) rendszeresen például láthatók maradnak az API 28-at célzó szoftverek, de egy Android 10-et (vagy annál újabb variánst) futtató készüléken például már nem lesz lehetőség letölteni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik