Tech

Milliók nézik az ukrajnai háborúról szóló kamu videókat

Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A TikTok az ukrajnai háborúról szóló hamis videók egyik vezető platformja lett, írja a BBC. Az appon megjelenő fals videók például milliós nézettséget generálnak, ezzel hozzájárulnak az álhírek terjedéséhez.

A több mint egymilliárd fős felhasználói bázis miatt – akiknek több mint fele 30 év alatti – a TikTok az a hely, ahol sok fiatal értesül az orosz-ukrán konfliktusról, miközben a platform küzd a félrevezető információk áramlásának megfékezéséért. Úgy tűnik azonban, hogy ez a küzdelem nem elég hatásos: a NewsGuard nyomozása szerint egy új felhasználó

átlagosan 40 perc alatt találkozik kamu videókkal a konfliktusról.

Már a háború kezdetén megjelentek olyan kamu élő videók, amelyek készítője úgy csinált, mintha éppen Ukrajnában lenne, a harcok kellős közepén. A leggyakoribb ezek közül az olyan live stream volt, ami egy szobát, esetleg egy városi képet mutatott, alá pedig bombariadó hangját vágták. A készítők még azzal sem foglalkoztak, hogy új audiókat találjanak: egy ponton egy puskalövéses hangsáv olyan népszerű lett, hogy 18 ezer videóban használták ugyanazt. Hogy miért éri meg ez bárkinek is? Az élő videókhoz a felhasználók küldhetnek ajándékokat, amelyek aztán pénzre válthatók.

Kapcsolódó
Ukrajnával kapcsolatos álhíreket tol a felhasználók elé a TikTok
Nem működik túl jól a közösségi app algoritmusa, nem különbözteti meg az álhíreket a hiteles tartalmaktól.

Számítógépes játékokból kivágott videók is népszerűek voltak, az egyik legtöbb megtekintéssel rendelkezőt még néhány helyen a média is felkapta. Ezen az látható, hogy bombák esnek az égből, csakhogy a videó CGI segítségével készült.

Az is népszerű taktika TikTokon, hogy régi, más háborús konfliktusokból származó videókat próbálnak eladni úgy, mintha az orosz-ukrán háborúban készültek volna. Sőt, olyan is akadt, amely úgy tett nagy népszerűségre szert, hogy nem a mostani, hanem a 2014-es konfliktus során vették fel.

Kapcsolódó
A háborúpárti videók vannak túlsúlyban az orosz TikTokon
Beletört a bicskája a TikToknak az orosz korlátozásba, az ellenkezőjét érte el vele, mint szerette volna.

Akárcsak a Facebook és az Instagram kiadója, a Meta, a TikTok is együttműködik független tényellenőrzőkkel, bár kisebb léptékben. De míg a Facebookon és az Instagramon címkézik a hamis és félrevezető tartalmat (igaz, kérdés, milyen sikeresen), az ilyen címkék ritkák a TikTokon. Az is óriási probléma, hogy a TikTok nem biztosít átláthatósági vagy elemzési eszközöket az akadémikusok, kutatók és újságírók számára.

A TikTok szóvivője a BBC-nek azt mondta: „Továbbra is fokozott biztonsági erőforrásokkal reagálnak az ukrajnai háborúra, hogy észleljék a felmerülő fenyegetéseket és eltávolítsák a téves információkat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik