Tech

Robotkutya védi a pompejii romokat

Pau BARRENA / AFP
Pau BARRENA / AFP

Az ókori legenda szerint az évszázadokig sikeres Római Birodalom egy farkasnak köszönheti alapítását. Most, több mint 2700 évvel később, a római civilizáció egyik utolsó és legjobban megőrzött maradványait még mindig kutyafajta védi – csak most nem élő, hanem robot fajta.

Spotnak, a Boston Dynamics robotkutyájának fontos feladatot adtak: segítenie kell felderíteni a Pompejii alatt ásott illegális alagutakat, amelyeken keresztül feltárásokat végeztek engedély nélkül.

Az eredetileg 2015-ben kifejlesztett Spot kutatási és mentési küldetésekre készült, olyan helyzetekben, amelyek túl veszélyesek vagy emberek számára elérhetetlenek lennének. Rendkívül szilárdan áll a lábán, még egyenetlen vagy csúszós talajon is – a Pompejiiért felelős hatóságok pontosan ezért gondolták, hogy megfelelő lehet a romváros védelmére.

Nem a Spot az egyetlen csúcstechnológiás eszköz, amely az ókori régészeti lelőhelyen debütál: a régészeti parkban kutatók már kísérleteztek a Leica BLK2FLY-vel, egy repülő lézerszkennerrel, amely önállóan képes 3D szkennelést végezni. Míg Spot saját autonóm lézeralapú szkennerrel és 360 fokos látómezővel rendelkező színes kamerával büszkélkedhet, a BLK2FLY-hez is csatlakoztatható, hogy csapatként egyszerre figyeljék a helyszínt.

Spot és a BLK2FLY ezzel a régészeti lelőhelyeken használt autonóm robotok legelső képviselői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik