Tech

Már a kínai gyártók sem szívesen szállítanak okostelefont az oroszoknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Jelentős mértékben csökkentették az Oroszországba irányuló exportot Kína legnagyobb okostelefon-gyártói, köztük a Xiaomi, az Oppo és a Huawei – írja a HWSW a Financial Times riportjára hivatkozva. A lap információi szerint a kínai okostelefonok szállítási volumene a háború kitörése óta megfeleződött Oroszország irányába, ami jelentős kiesés, mert egyes elemzések szerint a helyi okostelefon-piac több mint 60 százalékát az említett kínai gyártók adják.

Az ukrajnát érő agresszió miatt az Apple és a Samsung már leállította az eszközei értékesítést, és bár Kína nem állt ki az orosz támadás ellen, az országban működő kínai cégek láthatóan egyre kevésbé hajlandók felvállalni az ezzel járó piaci kockázatokat. A HWSW cikke azt is hozzáteszi, hogy a kínai gyártók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen látszólag jó lehetőség kínálkozik arra, hogy az Apple és Samsung által hagyott űrt betöltsék, de a beszakadó rubel és a fokozatosan összeomló orosz gazdaság miatt óriási kockázatot jelent a helyi nagykereskedőkkel üzletelni.

Nem szabad továbbá elfelejteni, hogy a kínai piaci szereplők közül némelyik (lásd a Huawei esetét) már megtapasztalta, milyen hatásai lehetnek az Egyesült Államok által szabott szankciók kijátszásának, szakértők szerint a kínai gyártók ezért attól is tartanak, hogy Oroszország támogatásáért a jelenlegi helyzetben súlyos, aránytalanul magas árat fizethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik