Tech

Felpörgött az oldal, amelyen nukleáris támadásokat lehet szimulálni

Az elmúlt napokban annyian látogattak egy tízéves, nukleáris csapásokat szimuláló oldalt, hogy az többször összeomlott – írja az IFLScience. Valószínű, hogy a megnövekedett érdeklődés hátterében az orosz-ukrán háború eseményei, így az ukrajnai atomerőművek elleni támadások, illetve az orosz nukleáris készültség áll.

A Nukemapot 2012-ben hozta létre Alex Wellerstein, az amerikai Stevens Műszaki Intézet munkatársa. Az oldalon különböző erejű robbanások pusztítását lehet megnézni.

A felhasználó szabadon választhat helyszínt, magasságot és egyéb faktorokat, majd a térkép megmutatja, hogy a nukleáris csapás egyes hatásai meddig érnének el.

A Nukemapon a látogató történelmi bombák, így a Nagaszakira ledobott Fat Man, valamint a manapság elérhető fegyverek közül is válogathat.

FPG / Getty Images

A szimulátor a tűzgömb mérete mellett többek között azt is szemlélteti a térképen, hogy a sugárzás és a lökéshullám meddig érne el. Az eredményeknél angolul részletes leírás is olvasható.

Wellerstein azért hozta létre a rendszert, hogy jobban megértse a fegyverek erejét. Az oldal először akkor vált felkapottá, amikor több bulvárlap is írt róla az Egyesült Királyságban, az utóbbi időszakban pedig ismét nőtt a látogatottsága.

Wellerstein szerint az emberek elsősorban arra használják a Nukemapot, hogy katartikus vagy kísérleti támadásokat szimuláljanak. Előbbi lényege, hogy egy feltételezett ország nukleáris csapást indít egy másikkal szemben, utóbbi során pedig a felhasználó arra kíváncsi, hogy mi történne, ha otthonát érné támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik