Tech

Felszállt az amerikaiak végítélet-repülője

Rövid gyakorlaton vett részt az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik olyan gépe, amely képes átvészelni egy nukleáris csapást – írja a Live Science. A nem hivatalosan végítélet-repülőnek nevezett Boeing E-4B február 28-án szállt fel egy nebraskai bázisról, nem sokkal azt követően, hogy Vlagyimir Putyin magas fokú készültségbe helyezte az orosz nukleáris elrettentő erőket.

A módosított Boeing 747-es egy 4,5 órás repülésen vett részt, Chicago felé vette az irányt, majd visszafordult. A gépet állítólag több légtérellenőrző repülő is kísérte, ezeket ballisztikus rakéták nyomkövetésére szokták használni.

Az E-4B a Nightwatch (éjjeli őrség) becenevű flotta része, amelyet az 1970-es évek óta üzemeltet a hadsereg.

A repülő célja, hogy egyfajta légi parancsnoki központként szolgáljon egy esetleges nukleáris támadás esetén.

A gép olyan speciális biztonsági funkciókkal bír, amelyek a kereskedelmi Boeing 747-eseknél nem érhetőek el. A 200 millió dolláros E-4B-hez például analóg műszerek tartoznak, amelyek a digitális eszközökkel szemben az extrém elektromágneses impulzusoknak is ellenállnak.

CHIP SOMODEVILLA / POOL / AFP

A szinte teljesen ablaktalan repülő utasait és legénységét egyedi borítás védi a nukleáris robbanás hőjétől. A gép tetején lévő kupolában több mint 65 antennát helyeztek el, hogy a repülő zavartalanul kommunikálhasson. Az E-4B számos tulajdonságát titkosították.

Egyszerre legalább egy E-4B áll készen a használatra. A flotta rendszeres képzési és készenléti missziókon vesz részt, azt nem tudni, hogy a múlt heti gyakorlat tervezett volt-e, vagy Putyin bejelentése miatt indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik