Tech

Túljártak a kutatók eszén a szarkák

Lea Scaddan / Getty Images
Lea Scaddan / Getty Images

Kutató legyen a talpán, aki képes nyomon követni ezeket a szarkákat: ausztrál tudósok kutatása azért dőlt dugába, mert a madarak segítettek egymásnak megszabadulni a nyomkövető szerkezetektől. Az Australian Field Ornithology folyóiratban megjelent tanulmány szerint ausztrál szarkák (Cracticus tibicen) egy kis csoportja szabotált egy kísérletet azzal, hogy egymás segítségével leküzdötték magukról a hámszerű nyomkövető eszközöket.

A kutatók szerint ez az önzetlenség és a magas intelligencia jele ezeknél a madaraknál.A tudósok ez a fajta viselkedést „megmentő magatartásnak” nevezik, és ez akkor fordul elő, amikor egy segítő megpróbál kiszabadítani egy másik bajba jutott egyedet, és „a megmentő egyed számára nyilvánvaló közvetlen haszon nélkül” – írják a szerzők közleményükben. Ez gyakori például a hangyáknál, de dokumentálták a seychelle-szigeteki poszátákat is, amelyekről ismert, hogy megszabadítják egymást a ragacsos Pisonia grandis magvaktól. A szarkák esetében a tanulmány szerint lehetséges, hogy amit a kutatók megfigyeltek, az az első dokumentált eset az ausztrál szarkák megmentő magatartására.

A kísérlet célja az volt, hogy a szakértők többet tudjanak meg a szarkák mozgásáról és szociális dinamikájáról, például arról, hogy mekkora utat tesznek meg naponta, és hogyan befolyásolja szociális viselkedésüket a nem, az életkor és a szociális kapcsolati rang. A kutatásnak volt egy másik célja is viszont: az újonnan kifejlesztett és most először használt nyomkövető eszköz tesztelése. Ehelyett a madarak túljártak a kutatók eszén – írja a Gizmodo.

Az eszközök felszerelése után a kísérlet szinte azonnal lejtmenetbe indult. Az ötödik és egyben utolsó nyomkövető felszerelése után 10 percen belül egy nyomkövető nélküli felnőtt nőstény azzal volt elfoglalva, hogy eltávolítsa a hámot egy fiatalabb madárról, ami végül sikerült is neki. Ez a minta megismétlődött a következő órákban, és a harmadik napon az utolsó nyomkövetőt is eltávolították egy domináns hímről. A tudósok nem biztosak abban, hogy ugyanaz az egyed távolította-e el az összes hevedert, vagy mások is jelentkeztek, hogy segítsenek, de azt mondták, hogy ez egyértelműen a megmentési magatartás jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik