Tudomány

A szakértők sem értik, miért pusztulnak tömegesen a dániai madarak

Egy héten belül csaknem 200 elpusztult vagy haldokló tengeri madárra bukkantak a Fanø nevű északi-tengeri dán sziget nyugati partján – írja az MTI. A jelenségről a DOF dán ornitológiai egyesület számolt be. Az elpusztult madarak többsége, 175 példány lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is.

Manuel ROMARIS / Getty Images

Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy a tengeri madarak éhen haltak. A szakértő szerint csaknem mindegyiknek friss tollazata volt, de az összes madár nagyon lesoványodott. Az ornitológus attól tart, hogy a Fanø szigeten talált tetemek csak az elpusztult tengeri madarak töredékét adják. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tollasokról.

A tömeges pusztulásra egyelőre nincs biztos magyarázat.

Az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint talán a táplálékhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozta a madarak halálát, de a klímaváltozás is hozzájárulhatott az eseményhez.

A DR dán rádióállomás szerint mostanában más, a tágabb térséghez tartozó országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár sodródik partra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik