Tech

A kibertérben már támadják a hackerek Ukrajnát

AFP
AFP
Bankok és minisztériumok oldalait érte túlterheléses támadás. Az ukrán szervek természetesen orosz szándékot sejtenek a háttérben.

Újabb nagyszabású kibertámadást hajtottak végre kedden Ukrajnában, ezúttal a védelmi minisztérium honlapja és két nagy pénzintézet, a Privatbank és az Oscsadbank ellen – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál az MTI szerint. Az UNIAN hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők hivatalos oldala sem nyílik meg. A hatóságok szerint a mostani támadás különbözik a legutóbbitól, most ún. DDOS, azaz túrterheléses támadást hajtottak végre. A támadás délután 3 órakor kezdődött.

A felhasználók közül többen arról számoltak be, hogy nem férnek hozzá az internetes banki szolgáltatásokhoz, mások be tudnak ugyan jelentkezni, de nem tudnak tranzakciókat végrehajtani. A Privatbank később közölte, hogy sikerült kiküszöbölniük a támadás következményeit, és folyamatban van a rendszer újraindítása, egyúttal nem zárták ki újabb támadások lehetőségét.

A védelmi minisztérium megerősítette, hogy vélhetően DDOS támadás érte a weboldalát. Közölték, hogy jelenleg folyamatban van az oldal helyreállítása. Hozzátették, hogy addig a hivatalos kommunikáció a tárca Facebook- és Twitter-oldalain, valamint az ArmijaInform nevű weboldalon keresztül zajlik.

Gyanús oroszok

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz (RNBO) tartozó Információbiztonsági Központ szintén megerősítette, hogy DDOS-támadás érte az említett oldalakat, és nem zárta ki, hogy Oroszország áll a kibertámadás hátterében. Az UNIAN szerint a központ így fogalmazott:

Lehetséges, hogy az agresszor (Oroszország) kicsinyes, piszkos trükkök taktikájához folyamodott, mert agresszív tervei nem válnak be.

Január 14-én ismeretlenek meghackeltek több ukrán minisztériumi honlapot. A hackerek akkor ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenetet helyezték el a megtámadott oldalakon:

Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.

Volhínia, Galícia és Polisszja olyan területek, amelyek korábban a történelem során Lengyelországhoz tartoztak, de most Ukrajna részei. A digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium két napra rá közölte: minden bizonyíték arra mutat, hogy a kibertámadásért Oroszország a felelős, aminek célja az ukránok megfélemlítése és az ország belső destabilizálása. Mindez azért is okozhat feszültséget, mert Oroszország mintegy 100 ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határokon, és nyugati információk szerint akár szerdán lerohanhatja szomszédját.

Kapcsolódó
Ha Putyin támadni akar, mielőbb támadnia is kell
A legvalószínűbb háborús forgatókönyv szerint az orosz csapatok az egyébként is szeparatista orosz erők által ellenőrzött donbaszi régió – Luganszk és Donyeck – lerohanását valósíthatják meg. Persze mindezt a diplomácia még felülírhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik