Tech

Hackerek támadták meg az ukrán kormány több weboldalát

Getty Images
Getty Images

Ismeretlenek péntekre virradóra meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát – írja a HVG az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva. Az oktatási minisztérium hivatalos honlapja például ideiglenesen nem működik, támadás érte továbbá a kormány, a külügyminisztérium, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját is. A Covid-igazolásokat is tartalmazó Gyija internetes portál sem elérhető, a hozzá fejlesztett alkalmazás viszont működik.

A külügyminisztérium honlapján ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenet olvasható:

Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megkezdte a nyomozást az elkövetők felderítésére, és az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik.

A Wprost című lengyel kiadvány újságírói arra is felhívják a figyelmet, hogy a hackerek által hagyott üzenetet nagy valószínűséggel nem lengyel anyanyelvű írta, annak ellenére, hogy tartalmában lengyel eredetűnek próbálták feltüntetni. A Jevropejszka Pravdának nyilatkozó lengyelajkúak szintén rámutattak több olyan szófordulatra a szövegben, amelyet egy lengyel anyanyelvű nem használna: a legelején az „ukrán!” megszólítás a legszembetűnőbb, ezt így a lengyelek nem használják, mint ahogyan az ukrán nyelvben sem használatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik