Tech

Idén jöhet végre az 5G-s BlackBerry mobil

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

A kanadai BlackBerry január 4-ével megszüntette a régi BlackBerry mobilok saját fejlesztésű operációs rendszereinek teljes támogatását, beleértve a BlackBerry OS és BlackBerry 10 rendszereket futtató készülékeket. Ezzel egy korszak zárult le, de az intézkedés nem érinti a 2015 után megjelent androidos telefonokat, így a Priv, KeyOne és Key2 modelleket.

Az elmúlt évek során kicsit kanyargósan alakult a márka sorsa: 2016-ban jött a hír, hogy a Research In Motion anyacég nem gyárt több mobilt, majd a márkanevet a kínai TCL-nek licencelték. A kínaiak 2020-ban bejelentették, hogy ők is felhagynak a dologgal, majd a BlackBerry nevet tovább passzolták az OnwardMobility cégnek, amely egy 5G-s BlackBerry-t ígért – erről a készülékről azóta kevés hír érkezett. Az OnwardMobility lényegében a TCL utóda, tervezhet, fejleszthet és forgalmazhat BlackBerry márkájú telefonokat a jövőben, és eredetileg arról volt szó, hogy 2021-ben nem csak egy darab 5G-s BlackBerry várható. A pletykák azóta elapadtak, ahogy a mobilok sem érkeztek meg.

Nem csoda, hogy sokan már meg is feledkeztek róluk. Az OnWardMobility azonban a napokban előállt pár információval, ami azt mutatja, hogy a projekt halad. A cég bejegyzése szerint 2021-ben több nehézségbe is ütköztek, ezért egyelőre még mindig fejlesztés alatt áll az „ultrabiztonságos 5G-s üzleti okostelefon” a megszokott fizikai billentyűzettel, a következő hónapokban pedig több alkalommal is tájékoztatják az érdeklődőket a folyamatról, így vélhetően még az idén bejelentik a rég várt készüléket. A közleményben azonban nem merül fel a BlackBerry név, így a TechRadar szerint az is elképzelhető, hogy végül nem ezen márka alatt érkezik a készülék.

A korábbi híresztelések alapján egyelőre annyit sejteni, hogy az 5G-s BlackBerry mobil Android operációs rendszert futtat, fizikai billentyűzetet kap, és elsősorban  kormányzatok, vállalati ügyfelek számára fejlesztik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik