Tech

Búcsúznak a régi BlackBerry mobilok

Sean Gallup/Getty Images
Sean Gallup/Getty Images

A kanadai BlackBerry január 4-ével megszünteti a régi BlackBerry mobilok saját fejlesztésű operációs rendszereinek teljes támogatását, ebbe beleértendők a BlackBerry OS és BlackBerry 10 rendszereket futtató készülékek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leáll a szoftvertámogatás és a kapcsolódó háttérrendszerek fejlesztése, a cég nem mozgósít több erőforrást ezekre a feladatokra.

A lépés eredményeként a telefonok a későbbiekben nem lesznek megbízhatók, mivel az olyan alapfunkciók, mint az SMS-küldés, hívásfogadás, segélyhívás, wifire csatlakozás is problémákba ütközhetnek. Kiemelendő, hogy a BlackBerry 10-et futtató eszközökön az alapfunkciók Európában az egyelőre még működő 2G és 3G hálózatokon továbbra is használhatók maradnak, míg azokat nem vezetik ki teljesen a szolgáltatók. A lépés nem érinti a 2015 után megjelent androidos telefonokat, így a Priv, KeyOne és Key2 modelleket.

Az elmúlt évek során kicsit kanyargósan alakult a márka sorsa: 2016-ban jött a hír, hogy a Research In Motion anyacég nem gyárt több mobilt, majd a márkanevet a kínai TCL-nek licencelték. A kínaiak 2020-ban bejelentették, hogy ők is felhagynak a dologgal, majd a BlackBerry nevet tovább passzolták az OnwardMobility cégnek, amely egy 5G-s BlackBerry-t ígért – erről a készülékről egyelőre semmi hír azóta sem.

A BlackBerry manapság biztonsági szoftvereket épít a világ különböző kormányzatainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik